Nye nordiske stemmer

Mara Lee, Thórdís Björnsdóttir, Juha Itkonen og Kim Leine

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Geografisk og kulturell nærhet til tross – det er ikke alltid så lett å orientere seg i samtidslitteraturen fra våre naboland. Litteraturhuset har valgt ut fire stemmer verdt å lytte til, tre av dem er foreløpig uoversatt. Utvalget består av svensk intellektuell chiclit, musikalske islandske dikt, en generasjonsroman fra Finland og selvopplevd rusmisbruk og værhardt liv på Grønland.

Mara Lee er svensk, bor i Stockholm og har tidligere gitt ut diktsamlingene Kom (2000) og Hennes vård (2004). Hun er aktuell med sin første roman Ladies i høst; en fortelling om fire unge kvinners kamp om å vinne kontroll over eget liv i en samtid som krever et kontrollert og perfekt ytre. Mara Lee leder også skrivekurs på Biskops-Arnö. Hun er født i 1973.

Thórdís Björnsdóttir bor i Reykjavik. Hun debuterte med diktsamlingen Ást og appelsinur (Love and Oranges, 2004), som også ble dramatisert og satt musikk til. Hun har også gitt ut to diktsamlinger med den amerikanske forfatteren Jesse Ball: Og svo kom nóttin (And then came the night, 2006) og Vera & Linus (2006), sistnevnte samtidig i USA og på Island. Thórdís Björnsdottír er aktuell i høst med diktsamlingen Í felum bakvið gluggatjöldin (Hiding Behind the Curtains). Thórdís Björnsdóttir er født i 1978.

Juha Itkonen har tidligere gitt ut Myöhempien aikojen pyhiä (Latter-day Saints, 2003) og Anna minun rakastaa enemmän (Let The More Loving One Be Me, 2005) i Finland. Han bor i Helsinki og er aktuell i høst med romanen Kohti (Towards) om en familie som har glidd fra hverandre og to generasjoners ønske om å nærme seg hverandre. Kohti er også et portrett av samfunnets individualisering. Juha Itkonen er født i 1975.

Kim Leine debuterer i år med romanen Kalak. Han er dansk, men vokste opp i Norge før han utdannet seg til sykepleier i Danmark og begynte å arbeide på Grønland. Boken kommer ut på norsk i høst, i egen oversettelse. Kalak er en personlig fortelling og en erindringsroman om en ung manns flukt fra farens seksuelle misbruk, inn i en tilværelse av sex, narkotika, vold og skam. Kim Leine er født i 1961.

Singelkuttet: Steinar Opstad
Underholder: Jørgen Strickert

Wergeland Litteraturhuset Mara Lee, Thórdís Björnsdóttir, Juha Itkonen og Kim Leine

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!