Norge i en splittet verden: Multimeldingen fem år etter

Hvordan skal Norge navigere, og hvordan skal vi samarbeide med resten av verden?

Politikere
Foto: Peter K. Afriyie/AP Photo/NTB

Utenriksminister Espen Barth Eide deltar når NUPI lanserer rapporten «Norske interesser og multilateralt samarbeid: Multimeldingen – fem år etter».

I 2019 kom Stortingsmeldingen Norges rolle og interesser i multilateralt samarbeid, også kalt «Multimeldingen». På det tidspunktet hadde allerede Russland annektert Krim, USA under President Trump hadde vist en mer negativ holdning til multilateralt samarbeid, og Kinas ønske om å sette et sterkere preg på multilateralt samarbeid var tydelig. Samtidig kom meldingen før Covid-19 og den påfølgende kritikken vestlige lands håndtering av denne fra lav- og mellominntektsland, som ikke fikk samme tilgang på vaksiner. Og ikke minst: meldingen kom før Russlands angrep på Ukraina 2022, Hamas’ angrep på Israel og den påfølgende krigen i Gaza. Og selv om rivaliseringen mellom USA og Kina var tiltakende allerede i 2019, har den fem år senere en mer definerende karakter for internasjonal politikk.

De siste årenes utvikling viser enda klarere enn før at normen om at internasjonale problemer best løses gjennom multilateralt samarbeid er svekket. Hvordan skal Norge navigere, og hvordan skal vi samarbeide med resten av verden?

NUPI-forskerne Ole Jacob Sending og John Karlsrud har nå skrevet en rapport som tar for seg Multimeldingen sett i lys av disse endringene. De påpeker at det multilaterale systemet i økende grad fremstår som ineffektivt og tungrodd. Fremvoksende makter tar en mer sentral rolle i utformingen av globale spilleregler. Vestlige land, som frem til nå har satt agendaen i det multilaterale systemet, søker oftere løsninger utenfor. Verdien av multilateralisme som metode og mål reduseres, og internasjonale organisasjoner spiller en stadig mindre rolle i agendasetting og levering av globale fellesgoder. Samtidig setter de spørsmålstegn ved om Norges støtte til det multilaterale systemet bør videreføres i den nåværende formen om innholdet i reglene i mindre grad reflekterer våre egne verdier.

Hvilken funksjon har samarbeid mellom stater? Hvordan påvirker uenighet mellom stormaktene dette samarbeidet på? Og hvilke følger har dette for norske interesser?

Program:

10:15: Dørene åpner, kaffe og boller serveres.

10:30: Presentasjon av rapport ved John Karlsrud og Ole Jacob Sending.

10:45: Samtale mellom utenriksminister Espen Barth Eide og NUPIs direktør, Kari Osland.

11:05: Spørsmål og kommentarer fra salen.

11:55: Avsluttende kommentarer

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Skram?

Dette arrangementet finner sted i Skram. Skram er den nest største salen på Litteraturhuset, lokalisert i andre etasje.

Bilde av salen Skram på Litteraturhuset med tomme stolrader

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!