Nordicana americana norsk

Darling West og Jonas Alaska i samtale med Mona B. Riise

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Darling West og Jonas Alaska i samtale med Mona B. Riise

Det har vært strålende tider i norsk americana en stund nå. Det man omtaler som «den tredje bølgen» av countryrock her til lands, er faktisk så omfattende at den har fått et eget navn: Nordicana. Hva skiller Nordicana fra Americana? Og hva gjør denne sjangeren så egnet for nordiske artister. Hva er forholdet mellom norsk folk og visemusikk og den amerikanske inspirasjonen?

Americana blir ofte tenkt på som noe særamerikansk, med sin nære tilknytning til country og western-inspirerte tekstlige univers. Men sjangeren har lenge stått sterkt i Norge, og til og med artister i andre sjangre, som Motorpsycho og Madrugada, har latt seg overtale av americanaens sjarm til å lage egne bidrag til sjangeren.

De siste årene har det vokst frem en ny generasjon artister som på hver sin måte fører den internasjonale tradisjonen videre: Darling West og Jonas Alaska er blant de fremste utøverne innenfor denne mangefasetterte sjangeren hvor man blander inn elementer folk, country og bluegrass.

Darling West, med Tor Egil og Mari Kreken i spissen, er bandet som forfører publikum med sin varme tilstedeværelse, store poprefrenger, akustiske perler og nydelige harmonier. Siden slippet av det Spellemann-vinnende albumet Vinyl and a Heartache har bandet på kort tid blitt et av landets fremste innen
folkpop-/americanasjangeren. I år er de aktuelle med sitt femte album, Cosmo, som har høstet strålende kritikker og begeistret publikum.

Jonas Alaska er en av sin generasjons sterkeste låtskrivere, med et særegent uttrykk og en sterk stemme. I tolv år har han jevnlig servert fengende låter og solide album. Debutalbumet fra 2011 ga tidlig et entusiastisk publikum og vant Spellemannsprisen for beste nykommer. Siden den gang har Alaska sluppet fem album som alle har fått strålende mottagelse,
både i og utenfor Norge.

I år er både Alaska og Darling West aktuelle på Øyafestivalen. Nå kommer de til Litteraturhuset sammen med musikkjournalist Mona B Riise for å snakke om sine musikalske univers, og kjærligheten til folk og americana.

Arrangementet inngår i klubbdagen på Øya, og er gratis for alle med Øya-pass. Gratisbilletter legges ut 1. august kl. 9.00.

Litteraturhuset Wergeland Kunst, musikk og teater https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/nordicana__americana_paa_norsk

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!