Nobelprisvinner Olga Tokarczuk

I samtale med Julia Wiedlocha

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

I samtale med Julia Wiedlocha

På grunn av stor pågang har Litteraturhuset flyttet dette arrangementet til Universitetets Aula (Karl Johans gate 47).

Olga Tokarczuks litteratur viser oss blindsonene i samfunnet og får oss til å se omgivelsene vi omgir oss med på en ny måte, slik bare god litteratur kan. Som forfatter kjennetegnes hun ved en stadig utforskning av yttergrenser og grensetrakter – i landskap, i menneskesinnet og i litteraturen. Tokarczuk er en universalforfatter, med et enormt register og unik evne til å veve sammen fortellinger, fra det historiske og encyklopediske, det mytologiske og politiske, og en utforskende vilje til satire og sannhet.

Tokarczuk fikk sitt store gjennombrudd da hun i 2018 vant den internasjonale Man Booker-prisen for romanen som har fått den norske tittelen Løperne (oversatt av Aldona Szczepánska). Men lenge før den tid har hun vært både lest, anerkjent og omdiskutert i sitt politisk skiftende hjemland Polen. Hun er høyt elsket av sine lesere og kritikere, men hun har også levd under politibeskyttelse. Stadig tar hun til motmæle mot det offisielle Polen, som beveger seg lenger og lenger i en høyrenasjonal, antidemokratisk retning. Av den grunn omtales hun gjerne som den nye generasjonens frie røst

I 2018 kom hennes andre roman på norsk, Før plogen din over de dødes knokler (oversatt av Julia Wiedlocha), om den aldrende hobbyastrologen og tidligere engelsklæreren Janina som finner naboen død på gulvet i hans hjem. Janina har sett flere dyr luske rundt i området. I hvor stor grad kan dyrene holdes ansvarlige for den onde jegerens død?

Olga Tokarczuk besøkte Litteraturhuset allerede i 2012, i forbindelse med at romanen Løperne kom ut på norsk. Hun skulle egentlig besøke oss 23. oktober 2018 også, bare uker etter at hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur. Men på grunn av utdelingen måtte besøket utsettes. Nå kan vi imidlertid endelig invitere til feiring av den ferske nobelprisvinneren i april. Tokarczuk samtaler med sin norske oversetter Julia Wiedlocha.

Arrangementet er et samarbeid med Tokarczuks norske forlegger, Gyldendal.

Litteraturhuset Universitets aula Engelskspråklige arrangement https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/nobelprisvinner_olga_tokarczuk Arrangementet er dessverre avlyst pga Covid-19

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!