Nasjonalromantisk raseri i norsk svartmetall

Saklig søndag med Helge Kaasin

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Saklig søndag med Helge Kaasin

«Black Metal er en av Norges fremste kulturelle eksportvarer» er blitt en nesten forslitt frase, men den er derfor ikke mindre sann. At norsk svartmetall med tiden er blitt en respektert musikksjanger og inkludert i de største norske kunst og kulturinstitusjoner, sier både noe om det kunstneriske nivået på sjangerens ypperste frembringelser – men det vitner også om hvor tett sammenvevd denne mørke musikksjangerens historie er med den norske kulturhistorien for øvrig.

Skogen er svartmetallens hovedkulisse: mørk, vill og ladet med eventyr og myter. Både musikken og imaget gjenspeiler dragningen mot den norske skogsnaturen og til tidligere og stoltere tider. I dette ligger et rasende opprør mot den grå konformiteten i samtiden. Samtidig låner svartmetallen flere ideer og motiver fra nasjonalromantikken. Hvordan har det seg at denne motkulturen omfavner noen av våre mest tradisjonstunge og kanoniserte kunstuttrykk? Hva sier det oss om ideologien i norsk svartmetall?

Helge Kaasin er filosof og var programleder for NRK-radios programserie Mørke meditasjoner. Han er nå aktuell med bokutgivelsen Snø og granskog : språk, ideologi og nasjonalromantisk raseri i norsk svartmetall Ikke gå glipp av Kaasins dypdykk i den norske svartmetallens ideologiske og språklige grunnlag, denne søndagen.

Norli Litteraturhuset Litteraturhuset Skram (2. et) Gratisbilletter legges ut mandag 17. april kl. 9 https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/om_nasjonalromantikken_i_norsk_svartmetall_saklig_soendag_med_helge_kaasin Saklig søndag Kunst, musikk og teater Skjønnlitteratur

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!