Mørket i svenske skoger og myten om Stallo

Stefan Spjut og Mikkel Bugge. Filmvisning: Trolljegeren

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Det er ikke noe dyr.
Og det er ikke noe menneske.
Det er noe annet.
Noe midt imellom.

I et nordsvensk skoglandskap med tung gran og lite lys lever det vesener som aldri har blitt oppdaget av folkhemmet: vetter, småskrømt, stalloer og andre underjordiske hentet fra samenes mytologiske univers. Bare noen få mennesker vet om dem, og når skrømtene blir urolige, kommer om natten, knuser ruter og skraper i billakken, da vet de hva som må gjøres. De må skaffe stalloene et menneskebarn.

«Stefan Spjut er en atskillig sterkere stilist enn Stephen King, men han har samme uhyggelige evne til å få leseren til å tro på det utrolige», skrev Dagens Nyheter om romanen som Bjørn Alex Herrman nå har oversatt til norsk. Flere kritikere har også påpekt et litterært slektskap med John Ajvide Lindqvist, kanskje særlig på grunn av evnen til å skrive det underjordiske eller overnaturlige inn i det samfunnet vi kjenner fra vår egen hverdag. En bestselger og pageturner. Romanen Stallo er solgt til femten land, og snart kommer filmen. Stefan Spjut debuterte med Fiskarens garn i 2008 og har vært både litteraturkritiker i Svenska Dagbladet og kulturredaktør i Norrbottens-Kuriren.

Dagen før samenes nasjonaldag snakker han med forfatter Mikkel Bugge om Stallo og fortellingen som åpner med at lille Magnus kommer til en skog som han så aldri forlater igjen. Vi avslutter kvelden med å vise det NRKs anmelder kalte en ny norsk filmklassiker: Trolljegeren (regi: André Øvredal, 2010).

Wergeland Litteraturhuset Stefan Spjut og Mikkel Bugge. Filmvisning: Trolljegeren

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!