Middelklassekvinne med et liv

Med Frode Grytten, Marie Aubert, Tove Nilsen og Janneken Øverland

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Med Frode Grytten, Marie Aubert, Tove Nilsen og Janneken Øverland

I januar i år la en av Norges litterære storheter ned pennen. Bjørg Vik ble 82 år gammel. Hun skrev romaner, skuespill, novellesamlinger, ble oversatt til tretti språk, nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger og mottok alle de store norske litterære prisene.

Bøkene om Elsi Lund, hovedpersonen i Viks tre selvbiografiske romaner, var dem Vik selv satte høyest, men novellene hennes har fått like mye oppmerksomhet. Kjennetegnet er hele veien presisjonen i skildringen av kvinner og menn som, i kjærlighet, begjær og noen ganger som følge av konvensjoner, streber etter å nå fram til hverandre.

En gang skal Bjørg Vik, i møte med en journalist som lurte på hvorfor hun primært skrev om middelklassekvinner, ha uttalt at middelklassekvinner også hadde et liv.

«Hun skrev om de store spørsmålene uten store fakter og uten å bruke store ord», har Frode Grytten sagt om Viks novellekunst. Marie Aubert, novelleforfatter som fikk mye oppmerksomhet for debuten Kan jeg bli med deg hjem, oppdaget Bjørg Vik tidlig nok til at hun fikk skrevet særemne om Elsi Lund på videregående skole. Tove Nilsen sto for utvalget i Sensommer, en samling av Viks fineste noveller. Litteraturhistoriker Janneken Øverland har også inngående kjennskap til dette forfatterskapet og er kveldens ordstyrer.

Kvelden åpnes med en innledning ved Nilsen. Deretter møtes Grytten, Aubert, Nilsen og Øverland til samtale om Viks forfatterskap.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/middelklassekvinne_med_et_liv

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!