Jeg hevder at det finnes grunnleggende misforståelser når det gjelder stress og stressmestring i kulturen. Dette har jeg sett gjentatte ganger i møte med overslitne klienter, jeg har hørt det når prestasjonsorienterte motivatorer messer sitt budskap om at man tåler mer enn man tror og jeg har hørt kursdeltakere på mine kurs om «Pressmestring» si «hadde jeg bare lært dette før».
Gjennom livet så møter mennesker flest på utfordringer som de blir stresset av. Dette kan være små og store endringer, det kan være jobbutfordringer, det kan være konflikter, det kan være økonomiske utfordringer, det kan vare relasjonelle utfordringer og det kan være helseutfordringer med mer.
På meg virker det som om folk tror at stressmestring er det samme som stresståling. Hva kan ellers være årsaken til at folk lever med ubehagelig stress i kroppen over flere år?
Den 26. september gjennomfører jeg kurs i temaet «Pressmestring» på Litteraturhuset i Oslo fra 0900-1200. «Pressmestring» er et nytt begrep laget av pedagogiske årsaker, siden folk ser ut til å tro at stressmestring handler om å tåle stressaktivering. Det er alltid en stressor, eller et press som aktiverer stress i kroppen. Stressaktiveringen, fight/fight er egentlig kroppens produksjon av ekstra energi for å gjøre noe med presset som aktiverer stresset, slik at stresset igjen avtar. Lever man i fight/flight modus (altså med stressaktivering) for lenge er det bare spørsmål om tid før kroppen legger seg ned og «spiller død», også kalt utbrenthet. Signaler om at du har for mye stress er anspenthet, søvnproblemer, uro, humørsvingninger og slike ting.
Meld deg på kurs i Pressmestring i dag, og lær deg grunnleggende press og stress-forståelse slik at du kan ta tak i livet ditt på områder det skulle trenges.
Kurset egner seg for folk flest, helsepersonell, ledere, foresatte, lærere, folkehelsearbeidere osv.
Kurset varer i 3 timer med undervisning i Press, stress og håndtering av press så stress avtar. Det blir også dialog og refleksjonsoppgaver og veiledning i Pressmestring i plenum. Jeg har med meg forskjellige caser, og noen ganger vil publikum, frivillig, dele situasjoner de selv kjenner til.
Vel møtt
Egil Arne Skaun Knutsen, psykolog.