Mens vi venter Olga Tokarczuk

Om nobelprisvinneren i litteratur 2018

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Om nobelprisvinneren i litteratur 2018

Med Julia Wiedlocha, Ingrid Brekke og Marte Spurkland. Skuespiller Andrine Sæther

Olga Tokarczuk skulle egentlig besøkt Litteraturhuset denne kvelden, men måtte dessverre utsette besøket. Mens vi venter på at årets Nobelprisvinner skal gjeste Litteraturhuset, vier vi en egen kveld til dette særegne forfatterskapet. Hvem er den polske Nobelmottakeren? Hva kjennetegner bøkene hun skriver? Og hvordan skal vi forstå bøkene hennes og den posisjonen hun har i hjemlandet?

Som forfatter kjennetegnes polske Olga Tokarczuk av skarpe detaljer, usentimentalt blikk og en vilje til satire og sannhet. Men i sitt hjemland, i et stadig mer nasjonalistisk og fremmedfiendtlig politisk landskap, har Tokarczuk også status som politisk aktivist som tar til motmæle.

Tokarczuk utforsker yttergrensene, periferien, grensetraktene både i geografisk, psykologisk og litterært. Hennes forfatterskap sirkler rundt tema som identitet og kulturell oversettbarhet; hvordan det europeiske politiske og mytologiske landskapet har forflyttet seg det siste århundret. Som utdannet psykolog er Tokarczuk også opptatt av hvordan vi skaper tilhørighet som enkeltindivider, og hennes forfatterskap bærer en gjennomgående interesse for outsiderne i samfunnet.

Julia Wiedlocha har oversatt den siste av Tokarczuks titler på norsk: Før plogen din over de dødes knokler. Romanen ble shortlistet til den internasjonale Man Booker prisen nå i sommer. Ingrid Brekke er forfatter og journalist og aktuell med utgivelsen Polen. Aske og diamanter. De to møter journalist og forfatter Marte Spurkland, som også intervjuet Tokarczuk under Bjørnsonfestivalen i 2018, til samtale om dette årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Mens skuespiller Andrine Sæther leser utdrag fra Tokarczuks forfatterskap.

Om nobelprisvinneren i litteratur 2018 Litteraturhuset Wergeland Billett https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/det_polske_fenomenet

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!