Mennesket, naturen og vitenskapen

Roy Jacobsen, Jens Carelius og Anne Sverdrup-Thygeson

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Roy Jacobsen, Jens Carelius og Anne Sverdrup-Thygeson

Det handler Fritz Dörries denne kvelden. Som vitenskapsmann. Som romanfigur i Roy Jacobsens Mannen som elsket Sibir og som inspirasjon for tippoldebarnet, musikeren Jens Carelius, sitt blodferske album Opsi.

Den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 til 1953) var en hardhaus av en forsker, som gjennom et langt liv foretok en rekke farefulle reiser til det området han elsket høyest: Sibir. 50 000 eksemplarer av sommerfugler, planter, tigre og hodeskaller fra døde lokale. Alt ble samlet inn, katalogisert og sendt tilbake til europeiske museer som forskningsobjekter. På slutten av livet skrev han ned sine opplevelser, og det er denne teksten Roy Jacobsen og hans kone Anneliese Pitz har tatt utgangspunkt i når de sammen har skrevet romanen Mannen som elsket Sibir.

Hvordan har synet på og forståelsen av natur og mennesker forandret seg siden Dörries tid? Hvordan er historien om Dörries relevant i en verden hvor naturtap og press på sårbare økosystemer er akutt? Bevaringsbiolog og insektforsker Anne Sverdrup-Thygeson er forfatter av den kritikerroste utgivelsen Insektenes planet. Hun møter Roy Jacobsen til samtale.

Den norske låtskriveren og gitaristen Jens Carelius har med album som The First Songs (2008) og The Beat Of The Travel (2009) etablert seg som en kritikerfavoritt. I arbeidet med nytt album har han latt seg inspirere av tippoldefaren. Opsi var kallenavnet til Dörries i familiesammenheng. Albumet Opsi lanseres uka etter arrangementet. Men allerede denne kvelden stiller Carelius med fullt band og avrunder kvelden med en minikonsert.

Litteraturhuset Wergeland Billett https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/fritz_drries_historie

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!