Med én hånd pianoet

Tomas Tranströmer og Krister Henriksson

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Da en av Sveriges mest prisbelønte og oversatte lyrikere fikk slag i 1990, var det mange som trodde han ikke kom til å skrive igjen. Men selv om slaget gjorde det vanskeligere å snakke, la det ingen demper på behovet for å uttrykke seg gjennom poesi. Det første han gjorde da han kom tilbake fra sykehuset, var å sette seg ved flygelet for å tonesette ord. Opprinnelig er Tomas Tranströmer kjent for lange dikt inspirert av natur og mystikk, men etter hvert har de blitt kortere og mer melodiøse. I hans siste samling, Den stora gåtan, er det så kort som det kan bli: haikudikt.

På Litteraturhuset i kveld kan du oppleve en av Tranströmers sjeldne opptredener. Sammen med skuespilleren Krister Henriksson fremfører han både tidlige og nye dikt med venstre hånd på pianoet. Henriksson er blant annet kjent som politietterforskeren Wallander og har lest Tranströmer flere ganger tidligere, både på scenen og på lydbok.

Espen Stueland har lenge hatt et personlig og engasjert forhold til sin svenske kollegas lyrikk. Han introduserer Tranströmers forfatterskap denne kvelden og forteller om diktene underveis. Stueland har siden debuten i 1992 utgitt tre diktsamlinger, to essaysamlinger, gjendiktninger og en roman, samt høstet stor anerkjennelse som både tidsskriftsredaktør og litteraturtkritiker.

"Meeting of minds": artikkel om Tomas Tranströmer i The Guardian (http://www.guardian.co.uk/books/2006/oct/28/featuresreviews.guardianreview31)

Wergeland Litteraturhuset Tomas Tranströmer og Krister Henriksson

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!