Maskiner og mennesker

Colson Whitehead og Karin Haugen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Colson Whitehead og Karin Haugen

Da Den underjordiske jernbanen utkom i USA i fjor, traff Colson Whitehead en nerve. Boka ble en favoritt hos Oprah Winfrey og Barack Obama og høstet både Pulitzer-prisen og den høythengende National Book Award. Romanen er befolket med dickenske karakterer og har blitt sammenlignet med romaner som Victor Hugos De elendige og Toni Morrisons Elskede. Nå er boka ute på norsk i Knut Johansens oversettelse.

I 1800-tallets amerikanske sørstater følger vi Cora, født og oppvokst som slave på en plantasje i Georgia. Hun tar sjansen på å rømme, og på veien mot frihet blir hun bevisst sitt eget menneskeverd.

«Den underjordiske jernbanen» var navnet på nettverket av hemmelige ruter og trygge hus som skjulte rømte slaver og hjalp dem til de «frie» nordstatene. I Whiteheads roman er den underjordiske jernbanen blitt en fysisk realitet – et innviklet nett av tunneler, stasjoner og tog under bakken.

I tidligere romaner har Whitehead vist sin evne til å leke med ulike sjangre, og i Den underjordiske jernbanen møter den historiske romanen både allegori og sci-fi. Og den dirrende og uhyggelige atmosfæren bærer i seg tydelige ekko av dagens virkelighet i USA.

Colson Whitehead møter redaktør i Bokmagasinet, Karin Haugen, til samtale.

Arrangementet foregår på engelsk.

Forfattersamtale Engelskspråklige arrangement Billettsalg Litteraturhuset Wergeland http://litteraturhuset.ticketco.no/maskiner_og_mennesker Colson Whiteheads roman Den underjordiske jernbanen høstet både Pulitzer-prisen og den høythengende National Book Award. I denne samtalen som fant sted på Litteraturhuset 24. august 2017, snakker Whitehead med kritiker i Klassekampens Bokmagasinet, Karin Haugen, om å skrive om det amerikanske slaveriets historie på sin egen måte.

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!