Latin-Amerika Litteraturhuset (2012)

6.-10. november

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

6.-10. november

LESNINGER, FORFATTERMØTER, DEBATTER, FOREDRAG, FILM OG MUSIKK.

DELTAKERE:

Patricio Pron
Patricio Pron er født i Argentina i1975 og bor i dag i Madrid, hvor han virker som forfatter, skribent og oversetter. I fjor kom hans første bok på norsk, Mine foreldres ånd stiger i regnet, en tittel som er under utgivelse i ti land. Pron figurerer på Grantas liste over de 25 beste unge spanskspråklige forfatterne akkurat nå. Blant sine inspirasjonskilder oppgir han David Foster Wallace, Vladimir Nabokov, Flannery O’Connor, W. G. Sebald, Roberto Bolaño.

«Ualminnelig givende. Pron skriver med intelligens, begavelse, taktløshet, humor, politisk vilje og autoritet … et aldri så lite mesterstykke.» SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD

Alejandro Zambra
Alejandro Zambra er født i Chile i 1975. Han vant i 2006 den nasjonale kritikerprisen for sin debutbok Bonsaí, en bok som ble ansett som epokegjørende og også er gjort om til film. Han har siden markert seg sterkt i det som etter hvert kalles den nye latinamerikanske bølgen, med både poesi, essayistikk og romaner. Han arbeider som litteraturprofessor ved Universidad Diego Portales i Santiago og skriver jevnlig om litteratur i dagspressen. Romanen Måter å komme hjem på kommer på Pax i 2012, i forbindelse med Litteraturhusets latinamerikanske uke.

«lar liv og litteratur møtes med finesse»EL PAIS

Emiliano Monge
Emiliano Monge er født i Mexico i 1978 og er statsviter og forfatter, bosatt i Barcelona. Hans siste roman, El cielo árido, vant Premio Jaén de Novela på 24 000 Euro tidligere i år og er en intens roman om Mexicos voldelige historie i det tjuende århundre. Her møter vi et fiktivt Latin-Amerika hvor det eneste sikre er ensomhet, vold, en uutholdelig sol i et øde landskap, og en daglig kamp for å finne verdier som kan gi livet mening. Monge har publisert både sakprosa, essays og romaner og har arbeidet som redaktør og kritiker i flere litterære tidsskrifter.

«den beundringsverdige arkitekturen i en dyp og kompleks roman som uforsker tidens lønnrom, volden på den meksikanske landsbygda og samvittighetens dom gjennom generasjoner.» JURYEN, PREMIO JAÉN DE NOVELA

Paula Ilabaca Núñez
Paula Ilabaca Núñez, født i Santiago de Chile i 1979, har studert språk og journalistikk og underviser nå ved Pontifica Universidad Católica de Chile. Hun debuterte i 2003 med diktsamlingen Completa, og har siden gitt ut la ciudad lucía (2006), og La perla suelta (2009). Hun berømmes for å være en rå og leken poet, og finner stadig nye uttrykksformer: rene opplesninger, performancer eller arbeider med lyd – og videocollager.

«Ilabacas poesi er intens og sammensatt, men ikke vanskelig. Hun er en poet som lett lar seg lese (…) og regnes stadig oftere som en av de viktige nye stemmene i den latinamerikanske poesien.» PEDRO CARMONA-ALVAREZ, FORFATTER OG GJENDIKTER

Guadalupe Nettel
Guadalupe Nettel er født i Mexico City i 1973. Hun har bodd i Paris, Montreal og Barcelona og jobber som forfatter og oversetter i tillegg til å holde skrivekurs. Hun har mottatt en rekke priser for sine noveller og romaner, og var en av 39 som i 2007 ble utvalgt av Hay-festivalen i Bogota.

«et univers hvor Roberto Bolaños rå diktere står skulder ved skulder med Haruki Murakamis skjøre, men ubøyelige kvinner» JUAN IGNACIO BOIDO, KRITIKER I PAGINA/12

Pedro Carmona-Alvarez
Pedro Carmona-Alvaraz er født i Chile 1972, men flyktet som tiåring med sin familie til Norge via Argentina. Carmona-Alvarez har utgitt tre romaner og har vunnet Cappelen-prisen, Sultprisen og Lyrikklubbens pris for sitt forfatterskap, i tillegg til Kritikerprisen for oversettelsene i diktantologien Verden finnes ikke på kartet, som han redigerte sammen med Gunnar Wærness.

«Rust av Pedro Carmona-Alvarez er en av de få romanene som kommer til å gjøre en forskjell i bokhøsten. Den representerer forfatterens store gjennombrudd, og vil stå igjen og lyse mens de andre bøkene fra bokhøsten 2009 slukkes en etter en.» KARL OVE KNAUSGÅRD

Andrés Rivarola Puntigliano
Andrés Rivarola Puntigliano er førsteamanuensis ved institutt for økonomisk historie og foreleser ved Latinamerikainstitutet ved Stockholms universitet, med geopolitikk, økonomisk integrasjon og utviklingsteori som spesialfelt. Rivarola Puntigliano har blant annet skrevet om forholdet mellom stat og nasjon i lys av globaliseringen, og er en populær foreleser i Sverige.

Martín Hopenhayn
Martín Hopenhayn er direktør for sosial uvikling ved CEPAL, Economic Commission for Latin America, og doktor i filosofi fra Universitetet i Paris VIII hvor han studerte under Gilles Deleuze. Siden 1981 har han bodd og virket i Santiago, Chile. Hopenhayn er forfatter av en rekke anerkjente sakprosautgivelser og artikkelsamlinger, blant annet om modernitet og identitet i Latin-Amerika.

ANDRE BIDRAGSYTERE
Gisle Selneser litteraturprofessor ved UiB. Han har gitt ut boken Det fjerde kontinentet. Essays om America og andre fremmede fenomener og redigerte i 2010 Agoras temanummer om Jorge Luis Borges.

Inger Elisabeth Hansenhar mottatt Brageprisen for sin poesi, og har gjendiktet en rekke latinamerikanske poeter til norsk. Hun har også tidligere undervist i spanskspråklig litteratur ved UiO.

Benedicte Buller statsviter, førsteamanuensis ved Senter for Utvikling og Miljø, UiO og leder for Norsk Nettverk for Latin-Amerikaforskning.

Mikkel Buggedebuterte med novellesamlingen Yttersider i 2007. Romanen Gå under jorda kom for to år siden og ble tildelt både P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris. Bugge har også skrevet flere stykker for scenen.

Torgeir Rebolledo Pedersener poet, dramatiker og arkitekt. Han har også skrevet flere litterære kabareter, en libretto og har opptrådt med blant annet Stuntpoetene og som slampoet.

Kjartan Fløgstaddebuterte i 1968 og har skrevet romaner, essays, skuespill og poesi. Fløgstad har mottatt en rekke priser for sitt anerkjente forfatterskap, blant annet Nordisk Råds litteraturpris, Aschehougprisen, Kritikerprisen og Brages hederspris.

Kristina Solumer oversetter og tolk innenfor spansk, fransk og engelsk. Hun har blant annet oversatt Patricio Pron og Roberto Bolaño til norsk. For arbeidet med sistnevntes roman Ville detektiver mottok hun i 2009 Kritikerprisen for beste oversettelse.

Fabián Mosensoner fra Bueonos Aires. Han er utdannet sosiolog og underviser i latinamerikansk politikk og historie på Universitetet i Oslo.

Janneken Øverlander forlegger og mangeårig redaktør for oversatt litteratur i Gyldendal, med ansvaret for forfatterskapene til Gabriel García Marqúez, Isabel Allende og Mario Vargas Llosa. Hun har også skrevet sakprosa og er tidligere redaktør i Vinduet.

Simon Strangerdebuterte med Den veven av hendeleser vi kaller verden i 2003. Han har siden skrevet bøker for både ungdom og voksne, og er oversatt til en rekke språk. I 2008 kom den sjangeroverskridende boken Mnem om en fiktiv by, glemsel og drømmer. Stranger er aktuell med romanen En fremmed i verden.

Salvadoranske Horacio Castellanos Moya og brasilianske Adriana Lisboa som tidligere har vært annonsert på programmet, måtte dessverre melde avbud. Arrangementene de skulle deltatt i gjennomføres som planlagt.

Latinamerikansk uke er støttet av Utenriksdepartementet og Norsk Kulturråd.

NB. Arrangementerne er på enten norsk, engelsk eller spansk.

Litteraturhuset Wergeland Engelskspråklige arrangement

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!