Lansering: Krystallpalasset

Velkommen til lansering av Eirik Høyer Leivestads nye bok Krystallpalasset

Icon of a placeNedjma

Icon of a ticket

Gratis

Banner
Foto: Synne Borgen; Foto: Anne Lomberg

Vi markerer utgivelsen av Eirik Høyer Leivestads «Krystallpalasset. Historien om en beboelig metafor» med bokpresentasjon og samtale med forfatteren. «Krystallpalasset»er en visuelt storslått og språklig virtuos undersøkelse av den moderne verden med den historiske bygningen Krystallpalasset som omdreiningspunkt. Boken er rikt illustrert og praktfullt formgitt av Andreas Töpfer.

PROGRAM

18:00: Dørene åpner

18:15: Bokpresentasjon ved redaktørene Jan Freuchen og Sigurd Tenningen

18:30: Samtale mellom Eirik Høyer Leivestad og essayist Ida Lødemel Tvedt

OM BOKEN

Knapt noe byggverk har hatt like stor betydning i den moderne tidsalders kulturhistorie som Joseph Paxtons Crystal Palace fra 1851. Opprinnelig reist for å huse den første Verdensutstillingen i Londons Hyde Park, ble Krystallpalasset fra første stund betraktet som et ingeniørteknisk mirakel og et arkitektonisk uttrykk for den nye industrialderen. Allerede den gang var Krystallpalasset langt mer enn et fysisk byggverk: Det var et kulturelt og ideologisk kraftfelt som fra London til St. Petersburg virvlet opp store debatter om modernitet og fremskritt.

I denne boken utforsker Eirik Høyer Leivestad Krystallpalasset som en arkitektonisk tankefigur med sivilisasjonskritiske overtoner. Boken vever sammen tråder fra litteratur, historie, vitenskap, arkitektur, filosofi og kunstteori, med et persongalleri som strekker seg fra forfattere som Charlotte Brontë, Fredrika Bremer og Fjodor Dostojevskij via tenkere som Karl Marx, Hannah Arendt og Walter Benjamin til mineralogen Vladimir Vernadskij og oppfinneren R. Buckminster Fuller.

Mens den historiske bygningen gikk under i en brann i 1936, viser Leivestad hvordan Krystallpalasset fremdeles tjener som et prisme for tiden vi lever i. Fra Londons ikoniske 1800-tallsbygning utleder forfatteren en historie om brennende problemstillinger som definerer vår tid: globalisering og imperialisme, kapitalisme og forbrukersamfunn, miljø og klimaregulering, utopier og dystopier.

«Krystallpalasset» utgis av det Kristiansand-baserte kunstbokforlaget Lord Jim Publishing, som drives av Jan Freuchen og Sigurd Tenningen.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Nedjma?

Dette arrangementet finner sted i Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!