Lansering av Bibel 2024

Opplev Bibel 2024 og lær hvordan en bibeloversettelse blir til bok!

Icon of a placeWergeland

Icon of an id badge

Arrangert avBibelselskapet

Icon of a ticket

Gratis

Bilde av deltakere og bibel

Program
Velkomst av generalsekretær i Bibelselskapet, Øyvind Haraldseid.

17.00 – 17.30 Hvordan designe en bibel
Mer enn 1600 sider, løvtynt papir, unikt notesystem, gull, glitter, kalveskinn, et bibliotek med 66 eller 73 bøker, kalveskinn, resirkulert plast og en mer enn 2000 år lang tradisjon, som strekker seg tilbake til bokruller, papyrus og steintavler.
Designbyrået Molberger ved Jenny S. Vikra presenterer Bibel 2024 i mer enn 17 ulike utgaver. Hvordan har bibelutsmykkingen blitt løst denne gangen?

- 15 min pause -

17.45 – 18.15 Hvorfor bibeloversettelse og hvorfor Bibel 2024?
Jorunn Økland leder Bibelselskapets Oversettelsesutvalg. Hun presenterer utgangspunktet og hovedlinjer for revisjonen, Bibel 2024.
Jorunn Økland er professor på Teologisk fakultet og Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitet i Oslo. Hun er blant våre fremste forskere på antikken og Paulusbrevene i Det nye testamentet. Hun har gjennom en årrekke hatt flere internasjonale verv i forskningsfeltet språk, oversettelse og teologi.- 15 min pause –

18.30 – 19.00 Et møte med Bibelen
Svein Tindberg fremfører en smaksprøve fra Bibelen, en nyskrevet forestilling fra Bibelens første bok, «Esau og Jakob».
Svein Tindberg er skuespiller og forfatter. Hans kritikerroste monologforestillinger av bibeltekster har blitt store publikumssuksesser og vært med å fornye denne typen oppsetninger i norsk teater. Han har senere både skrevet og oppført Abrahams barn og Gudspartikkelen. Han er nå aktuell med ny forestilling: «Esau og Jakob».- 15 min pause –

19.15 – 20.00 Hva er Bibelen?
Bibelen er verdens mest leste bok. Men hva er den? Hellig tekst? Religiøs manual? Litterær klassiker? Kulturhistorisk arv?
Bibelen eksisterer i en spenning mellom antikkens historiefortellinger og brennhete debattemaer i dagens samfunn. Hvordan kan man både huske på at det er en tekst skrevet av mennesker som levde i en verden veldig ulik vår, og samtidig at den angir retning for mange mennesker i dag? Vi inviterer til en panelsamtale om hva Bibelen er, hvordan man kan lese den, og hvor den kommer fra. I panelet deltar Jorunn Økland og Svein Tindberg. Julian K. Lysvik leder kveldens samtale og Bibelselskapets oversettelsesarbeid.

- 15 min pause –

20.15 – 21.00 Bibelquiz
I følge kong Salomo: Hvor er det bedre å bo enn i hus med trettekjær kvinne? Vi avslutter kvelden med en bibelquiz med seniorrådgiver for bibeloversettelse, Julian K. Lysvik. Vinnerne kan vente seg en skatt der hvor "møll og mark ødelegger”.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Wergeland?

Dette arrangementet finner sted i Wergeland. Wergeland er Litteraturhusets storstue, med amfi og stolrader.

Bilde av Litteraturhusets hovedsal Wergeland

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!