La gærningene være i fred

Thure Erik Lund

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

«Det er mye rart du kan få til med ei motorsag», svarte Thure Erik Lund da han for noen år siden ble spurt om sitt favorittverktøy i Dagbladetspalten Ukens Handyman. «Jeg bruker den som øljekk. Og til å ta opp potitter med.»

Det er ikke bare motorsager som blir gjenstand for original behandling mellom Lunds hender. Han vrir og vender på det meste i romanene sine også, og i den kommende Straahlbox skifter både tid, sted og fortellerstemmer kontinuerlig, og ting kan plutselig og uventet snu seg til sin motsetning. Straahlbox er et eksperimentelt kollektiv hvor alt kan skje, sies det.

Flere av personene i Lunds forrige roman, Inn, dukker opp igjen i høst. Tor, som sist ble sett i et stråmannskollektiv i en liten østerriksk landsby, møter vi igjen som nattevakt på et rusomsorgssenter i Düsseldorf. Den navnløse jeg-personen heter nå Andy og (den fiktive) forfatteren T.E. Lund reiser i likhet med sine romanpersoner selv til Europa for å «gi faen». Og på ekte lundsk vis er befolket med bomser, halvkunstnere og skrullinger som på en eller annen måte forsøker å overleve i en verden de har mistet fotfestet i.

Thure Erik Lund er en av Norges mest nyskapende forfattere og har vunnet en rekke priser for sitt forfatterskap. Mest kjent er han kanskje for de fire romanene om Tomas Olsen Myrbråten, som NRKs anmelder kalte «et av århundreskiftets merkeligste romanverk på norsk». Med et særpreget språk og en helt unik utforskningstrang skriver Lund skarp sivilisasjonskritikk hvor begreper og allmenne oppfatninger vrir seg unna enhver fastgrodd forklaring. Møt ham på Litteraturhuset i samtale med journalist og kritiker Alf Kjetil Walgermo.

"Thure Erik Lunds nye roman er en skattkiste … En fragmentarisk skattkiste av intelligent humor og skarp sivilisasjonskritikk, bundet sammen med en litterær lekenhet."
Ole Øyvind Sand Holth, Dagbladet (http://www.dagbladet.no/2010/11/08/kultur/bok/litteratur/litteraturanmeldelser/anmeldelser/14186106/)

"Thure Erik Lunds generaloppgjør med seg selv fungerer som et buktalernummer med mange stemmer. … ‘Straahlbox’ er kanskje ikke den eneste boken om selvbiografiens fristelser i år. Men denne "retoriske selvbeinkroken" er definitivt den morsomste."
Ane Farsethås, Dagens Næringsliv

"I ‘Straahlbox’ tar Thure Erik Lund et langt skritt videre i sin undersøkelse av potensialet for overskridelse av den bevisste virkeligheten. … en veritabel svir, en spenningsroman av dimensjoner som Lund aldri før har vært i nærheten av."
Janike Kampevold Larsen, Morgenbladet (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:R5BGsdHkt9QJ:www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article%3FAID%3D/20101105/BOKER/711059930/-1/SPALTISTER+thure+erik+lund&cd=97&hl=no&ct=clnk&gl=no)

Singelkutt: Mona Høvring

Etter arrangementet er det Onsdagskjeller med egen bar, spill, bøker og musikk i Kjelleren.

Wergeland Litteraturhuset Thure Erik Lund

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!