Kvinne forsvunnet

Margit Walsø og Cecilie Enger om kvinner og historie

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Har du hørt om Marie Stopes, Hypatia av Alexandria og Lise Meitner? Ikke det? Men kanskje Eilert Sundt, Arkimedes og Niels Bohr? Nettopp. Marie Stopes var en utmerket skotsk akademiker og en tidlig forkjemper for kvinners seksuelle og juridiske rettigheter. Eilert Sundts studie av fattigdomsproblemer og norsk folkehelse refereres det fortsatt til i pensum, mens Stopes, som vakte furore i salongene og skapte ringvirkninger i samfunnet med sine radikale tanker om familieplanlegging, nå nærmest er fortrengt fra historiebøkene. Kvinner forsvinner fra historien, samtidig som menns ettermæle vokser.

Det er knapt nok et nytt fenomen vi har med å gjøre; allerede i antikken fikk matematikeren Hypatia mindre anerkjennelse enn sine mannlige kolleger. Og det faktum at Lise Meitner aldri fikk Nobelprisen for sin forklaring av hvordan atomer spaltes, må kunne karakteriseres som en stor forbigåelse.

Samme høst som professor Kåre Tønnesson utgir sin biografi om den bemerkelsesverdige og innflytelsesrike Madame de Staël, kommer to norske historiske romaner, Himmelstormeren og Kjære Voltaire. Cecilie Enger, romanforfatter og journalist i Dagens Næringsliv, og Margit Walsø, forlagssjef og skjønnlitterær debutant, har skrevet fram igjen to markante kvinneskikkelser.

Ellisif Wessel gikk den lange veien fra et beskyttet liv som legefrue til å bli sosialist i fagbevegelsen og talskvinne for fattigfolk i Nord- Norge. Hun ga ut sitt eget tidsskrift, «Klasse mot klasse», og oversatte revolusjonære tekster fra russisk til norsk.

Émilie du Châtelet forsket på det som i dag er kjent som infrarød stråling, korrigerte den rådende oppfatningen av at energien et objekt avgir i fart er direkte proporsjonal med objektets masse, og oversatte Newton til fransk. Likevel huskes hun primært som Voltaires muse og elskerinne.

Hvordan huskes kvinnene i historien, og hvilken rolle kan skjønnlitterære forfattere spille? Margit Walsø og Cecilie Enger snakker denne kvelden med filosof og journalist Ellen Svendsen om sine historiske romanprosjekter.

Singelkuttet: Marte Huke
Underholder: Jørgen Strickert

Nedjma Litteraturhuset Margit Walsø og Cecilie Enger om kvinner og historie

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!