Kunstkritikk Live

Kunstkritikken etter den kritiske kunsten

Icon of a placeBerner

Icon of an id badge

Arrangert avKunstkritikk

Icon of a ticket

Gratis

Banner
Node Oslo

I 2023 feiret Kunstkritikk 20-årsjubileum, og for å markere dette publiserte vi gjennom året en serie essays, kommentarer og intervjuer med fokus på kunstkritikkens situasjon i dag og utfordringene den står overfor. I forbindelse med avrundingen av prosjektet arrangerer vi onsdag 31. januar en panelsamtale på Litteraturhuset i Oslo, hvor vi har invitert tre av bidragsyterne til serien: Susanne Christensen, Kristian Vistrup Madsen og Nicholas Norton.

Tittelen på samtalen er «Kunstkritikken etter den kritiske kunsten». Som Norton skriver i en nylig anmeldelse på Kunstkritikk er «det dekoratives revansje» blant de tydeligste trendene på galleriscenen i senere år. Denne kunsten, som Vistrup Madsen i essayet «Samtaler med venner» kaller «kunstnerisk kunst», kjennetegnes av en opptatthet av håndverksmessig dyktighet og tradisjonelle medier, teknikker, materialer og motiver. Ikke minst er den tilsynelatende likeglad med å etterleve det selvrefleksive og kritiske idealet for kunstnerisk produksjon som har regjert i samtidskunsten de siste tiårene .

Selv om denne trenden er godt etablert og mye omtalt, er mange av dens implikasjoner fortsatt underbelyste. Hvilke endringer i kunstens betingelser er det som driver den frem, kulturelt, politisk og teknologisk? Hvilke konsekvenser har den for båndene mellom kunsten og samfunn, institusjon og marked? Og viktigst i sammenhengen: hva innebærer den for forholdet mellom kunsten og kritikken? Gir det mening for kritikeren i møte med den kunstneriske kunsten å etterlyse en kritisk hensikt bak kunstnerens valg, eller må vi finne andre kriterier å vurdere kunsten med?

Panelet:

* Susanne Christensen er kritiker og forfatter basert i København og Bergen. Hun skriver for Kunstkritikk og Vagant, har virket som litteraturkritiker i Klassekampen og gitt ut tre sakprosabøker på Flamme Forlag og Forlaget Oktober. Hun var medredaktør i Vagant fra 2006-2010 og redaktør for Norsk kunstårbok fra 2021 til 2023.
* Kristian Vistrup Madsen er en skribent og kunstkritiker basert i Berlin. I tillegg til Kunstkritikk har han skrevet for blant annet Artforum, Harpers og The White Review. Boken Doing Time: Essays on Using People ble utgitt på Floating Opera Press i 2021.
*Nicholas Norton er en kunstkritiker og skribent basert i Oslo. Han er fast bidragsyter i Kunstkritikk og har skrevet for Artforum, Billedkunst, Contemporary Art Stavanger, Neural, The Vessel, Norsk Kunstårbok og Wuxia.
Moderator for samtalen er Kunstkritikks norske redaktør, Stian Gabrielsen.


Arrangementet vil finne sted på Litteraturhuset i Oslo, onsdag 31. januar kl. 18.30-20.00. Det vil også bli strømmet på Kunstkritikk via Youtube og gjort tilgjengelig i etterkant.Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Berner?

Dette arrangementet finner sted i Berner. Berner-kjelleren er en mellomstor sal i underetasjen på Litteraturhuset.

Bilde av salen Berner i kjelleren på Litteraturhuset, med et portrett av Mia Berner på veggen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!