Kunst som protest og samtale

Håkon Bleken, Dag Solstad og Tom Egil Hverven

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Håkon Bleken, Dag Solstad og Tom Egil Hverven

Kunst og litteratur kan betraktes som en lang samtale, et slags fellesskap på tvers av historien. Men på hvilken måte kan kunsten også sees som en protest? Og hvordan kan feil i kunsten virke produktivt, være det som gjør at kunstverket finner sin form? Maler Håkon Bleken og forfatter Dag Solstad møter Klassekampens hovedanmelder Tom Egil Hverven til samtale.

Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen heter Dag Solstads siste utgivelse. Boka kom ut tidligere i høst, og hovedpersonen er den samme som i romanene Ellevte roman, bok atten (1992) og 17. roman (2009). Norsk samtidslitteraturs grand old man møter nå en av de andre kjempene i norsk kulturliv: Håkon Bleken. Bleken har hatt separatutstillinger på de viktigste av landets gallerier. Han står bak en rekke store utsmykkingsoppdrag og regnes i dag som en av Norges fremste samtidskunstnere. Den litterære åren er også betydelig hos Bleken: Sentralt i hans produksjon er bl.a. verker inspirert av Thomas Manns Doktor Faustus, Kjell Askildsens Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten og Henrik Ibsens Hedda Gabler. I likhet med Solstad er han opptatt av hvordan det som egentlig kan regnes som en feil, et skrudd perspektiv eller et brudd i dramaturgien, kan være akkurat det som forløser kunstverket.

Tom Egil Hverven ga tidligere i år ut boka Lyset i støvsøylen. En samtale med Håkon Bleken. På Litteraturhuset snakker han med Bleken og Solstad om kunst, litteratur, mulige og umulige feil.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/kunst_som_protest_og_samtale_haakon_bleken_dag_solstad_og_tom_egil_hverven Samtalen er nå tilgjengelig som podkast!

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!