Kunst, personvern og ytringsfrihet scene og skjerm

Grensene mellom fakta og fiksjon blir stadig mer flytende. Hva betyr dette for kunsten og samfunnet?

Icon of a placeNedjma

Icon of an id badge

Arrangert avNorsk PEN

Icon of a ticket

Gratis

Banner
Fotografer: Olaf Sunde Christensen, Jan-Petter Dahl (TV2), Erika Hebbert

Noen av de største norske dramaseriene i nyere tid bygger enten på virkelige hendelser eller er inspirert av virkeligheten og ekte personer.

NRKs “Makta”, «Lykkeland» og «Exit» springer alle ut av virkelige forhold, og TV 2s «Heksejakt», «Frikjent», og «Flukten fra Bolivia» er inspirert av faktiske hendelser og i en viss utstrekning av virkelige personer.

Sjangeren true fiction har vekket debatt og engasjement, spesielt i fiksjonsfortellinger der karakterer er skildret som eksisterende personer i en historisk kontekst og under egne navn. De samme fenomenene finner man i teater, hvor forestillinger innenfor biografisk scenefiksjon har blitt møtt med reaksjoner fordi mange mener at de er feilaktig beskrevet.

Norsk PEN inviterer til en samtale om hvilke dilemmaer og utfordringer som kan oppstå når film, tv og teater iscenesetter virkelige hendelser, og hvordan dette kan påvirke personvern og ytringsfriheten.

Deltakere:
Agnete Haaland: Skuespiller, tidligere teatersjef på Den Nationale Scene og leder av Norsk Skuespillerforbund, nestleder i Norsk PEN, og prosjektleder på Universitetet i Oslo for “Inn i historien – Humaniorafestivalen 2024”.
Alice Sommer: Manusforfatter og produsent med 17 års erfaring i TV-bransjen. Tidligere leder for TV 2s humorsatsning og nåværende dramasjef i TV 2 siden 2021.
Moderator: Mariken Lauvstad: Samfunnsdebattant, kulturkommentator, kritiker og frilansdramaturg i norsk teater. Hun har en mastergrad i komparativ dramaturgi fra universitetet i Cape Town og er fast spaltist og kritiker for Klassekampen fra 2022.

Samtalen er arrangert av Norsk PENs utvalg for kunst og litteratur.

Velkommen til Litteraturhuset 26. februar!

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Nedjma?

Dette arrangementet finner sted i Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!