Kultur for overgrep

Matilda Gustavsson og Hannah Helseth

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Matilda Gustavsson står med sin velskrevne, rystende bok Klubben bak vinterens store boksnakkis. I en sjeldent velskrevet pageturner av en reportasjebok dokumenteres Jean-Claude Arnaults (den såkalte «kulturprofilen») overskridende framferd i den svenske kultur­eliten gjennom tjue år. Kollapsen kom høsten 2017, og det som fikk snøballen til å begynne å rulle, var ­Gustavssons reportasje om Arnaults seksuelle overgrep og hans infiltrering i Svenska Akademien. Resten av historien er kjent: Åtte kvinner anmeldte Arnault til politiet. Over halvparten av medlemmene i Svenska Akademien gikk av, deriblant Arnaults kone Katarina Frostenson. Utdelingen av Nobelprisen i litteratur ble utsatt, og den såkalte «klubben», kulturscenen som Arnault og ­Frostenson drev sammen, hvor flere av overgrepene skal ha funnet sted, ble stengt. Og Jean-Claude Arnault ble dømt til to års fengsel for voldtekt.

Hannah Helseth er for­fatter, sosiolog og voldsforsker. Samtidig som metoo-relaterte rettsaker foregår i Norge og USA, møter hun Gustavsson til samtale om det som kanskje er Klubbens mest presserende spørsmål: Hvordan kunne Arnault få holde på i årevis uten at noen gjorde noe, og det mens «alle» visste hva som foregikk? Hva sier dette om maktmanipulasjon, seksuell trakassering i kultursfæren og kultur­elitens utbredte taushetskodeks?

https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/kultur_for_overgrep_matilda_gustavsson__og_hannah_helseth/kQQgtMexbg Matilda Gustavsson og Hannah Helseth Litteraturhuset Wergeland

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!