Krig, løgn og sannhet

Charles Duelfer i samtale med Asle Toje

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Det er ti år siden USA gikk til krig mot Irak. Saddam Hussein ble beskyldt for å støtte Al Qaida, og for å holde et arsenal av masseødeleggelsesvåpen. Begge deler viste seg å være feil. Hva skjedde egentlig da beslutningen om invasjon ble tatt? I disse dager kan verden være på randen av en ny krig, i Korea. Kan vi stole mer på det vi leser og hører om Nord-Korea og deres påståtte våpenarsenal enn vi kunne i 2003? Hva er forholdet mellom etterretning og analyse når USA går til krig?

Charles Duelfer er en av verdens ledende eksperter på militær etterretning, masseødeleggelsesvåpen og strategisk analyse. I 2004 ledet han USAs program for å dokumentere forekomsten av masseødeleggelsesvåpen i Irak, som kom til motsatt konklusjon av hva Bush-administrasjonen hadde påstått før krigen. Duelfer har mer enn 25 år i den amerikanske etterretningstjenesten bak seg, i tillegg til spesialoppdrag for FNs sikkerhetsråd og erfaring fra bakken i Irak, gjennom Gulf-krigen. Han har møtt både Bush og Saddam Hussein ved en rekke anledninger, og sitter med førstehånds kjennskap til hva som egentlig skjedde den gangen for ti år siden.

På Litteraturhuset holder Duelfer først et foredrag om bakgrunnen for krigen i Irak, før han møter Asle Toje, forskningsdirektør ved Det Norske Nobelinstituttt, til samtale om dagens kriger og konflikter. Hva var grunnlaget for krigen i Libya, hva vil skje i Nord-Korea, og ikke minst, hva ligger til grunn når et land som Norge går til krig? Arrangementet foregår på engelsk.

Arrangert i samarbeid med Utenriksdepartementets Refleks-prosjekt.

Amalie Skram Litteraturhuset Charles Duelfer i samtale med Asle Toje

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!