Kontor og klasse

Zeshan Shakar i samtale med Bjørn Ivar Fyksen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Zeshan Shakar i samtale med Bjørn Ivar Fyksen

Gul bok er tittelen på Zeshan Shakars etterlengtede andrebok, som allerede har fått et ras av knallanmeldelser. Her treffer vi Mani, som har vokst opp i en blokkleilighet på Haugenstua. Etter sjette jobbintervju trekker han endelig det lengste strået og blir ansatt i Oppvekstdepartementet.

Tidligere har Mani blitt eksponert for norsk middelklasse som student på BI. Men det har bare vært i timer av gangen, for så å kunne dra hjem igjen til Haugenstua. Med fast jobb i departementet rykker imidlertid middelklassekulturen mange hakk nærmere, og resultatet blir små og større kollisjoner mellom Manis virkelighetsoppfatning og verden slik den presenteres som en selvfølge av de nye kollegaene. Gul bok er en finmasket framstilling av å føle seg fram i en verden der man ikke kan reglene og der det vante verdisystemet er byttet ut: Tøyen er plutselig mer kred enn Frogner, og ferieturen Manis kjæreste Meena drømmer om til Dubai problematiseres av kollegaene som snakker om Dubais bruk av undertrykkelse og moderne slaveri.

Shakars bejublete debut Tante Ulrikkes vei ble blant annet hedret med Tarjei Vesaas debutantpris, og handlet om de to ungdommene Mo og Jamal og deres kronglete vei ut i ungt voksenliv. Som i Shakars første bok tematiserer også Gul bok ulike opplevelser av utenforskap og minoritetsstatus, denne gangen i et kontorlandskap som rystes hardt av 22. juli-terroren.

På Litteraturhuset møter Shakar litteraturkritiker Bjørn Ivar Fyksen til samtale.

Arrangementet blir blant de første Litteraturhuset gjennomfører med publikum siden korona-nedstengingen av Norge i begynnelsen av mars. Ettersom vi følger offentlige myndigheters anbefalinger, blir antall publikummere dessverre sterkt begrenset.

Bor du ikke i Oslo? Samtalen vil strømmes på en rekke folkebiblioteker rundt om i landet. Hør med ditt bibliotek om de vil strømme samtalen!

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/kontor_og_klasse_samtale_med_zeshan_shakar Direkte fra litteraturhuset Samtalen er nå tilgjengelig som podkast! Litteraturhusets podkast (https://soundcloud.com/user-67512258-134314539) · Kontor og klasse. Zeshan Shakar og Bjørn Ivar Fyksen (https://soundcloud.com/user-67512258-134314539/kontor-og-klasse-zeshan-shakar)

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!