Klassereisens pris

Zeshan Shakar og Mustafa Can

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Zeshan Shakar og Mustafa Can

«Han smilte. Fornøyd, men overraska. Som om han ikke hadde skjønt at hans historier også er mine.»

Når kommunen tvinger ham til å flytte utenfor Groruddalen, ønsker faren heller å reise tilbake til Pakistan, landet han emigrerte fra på 1970-tallet. Sønnen hjelper ham pakke ned det lille han eier, og forsøker i tiden de har igjen sammen å forstå faren sin og valget han har tatt.

I De kaller meg ulven viser forfatter Zeshan Shakar klassereisens skyggesider. Romanen gir et portrett av en far og en generasjon innvandrere som ikke lenger kjenner igjen det Norge de jobbet hardt for å tilvenne seg. Barna deres er blitt til voksne av en annen og fremmed art, og avstanden mellom generasjonene virker umulig å lukke. De kaller meg ulven er en roman om arven man etterlater sine barn, og om det man forlater når man reiser hjem.

Zeshan Shakar har med bare tre romaner rukket å bli en av Norges mest populære og betydningsfulle forfattere. Med sitt sosiologiske blikk har han skildret sider ved Norge som tidligere har uteblitt fra norsk litteratur og gitt oss universelle fortellinger om vennskap, kjærlighet, identitet og tilhørighet.

I samtale med Shakar kommer journalist og forfatter Mustafa Can. Han har selv fortalt sine foreldres historie i boka Tett inntil dagene (til norsk ved Johann Grip), og har lenge skrevet om klasseproblematikk, sist i Klassekampen med essayet «Klassereisa har en pris».

Samtalen introduseres av forfatter og politisk kommentator i VG, Shazia Majid. I 2019 rettet hun alles oppmerksomhet mot de norsk-pakistanske innvandrerkvinnenes historie med boken Ut av skyggene, som vant Bokhandelprisen for sakprosa og ble nominert til Brageprisen. Boken banet vei for en litterær bølge lignende fortellinger, og som Shakars bøker står Ut av skyggene som en milepæl i norsk litteraturhistorie.

Introduksjonen ved Shazia Majid utgår dessverre pga. sykdom.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/klassereisens_pris_zeshan_shakar_og_mustafa_can_innledning_ved_shazia_majid Forfattersamtale Direkte fra litteraturhuset Skjønnlitteratur

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!