Kinesisk uke 2011

14.-20. november 2011

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

14.-20. november 2011

Hvordan ble Kina til det landet vi kjenner i dag? Hvordan er dagliglivet i en kinesisk storby? Hvordan ser Vesten ut fra Kina? Hva vet vi egentlig om verdens mest folkerike land? Litteraturhuset har invitert femten kinesiske intellektuelle og forfattere til vår største satsning noensinne. En kinesisk uke, hvor vi håper at vi skal få svar på alle disse spørsmålene og mer til.

Kina har en seks tusen år lang intellektuell tradisjon og en sterk samtidslitteratur. Vi har lagt vekt på å invitere store internasjonale navn sammen med forfattere som ennå ikke er kjent for et ikke-kinesisk publikum, men som til gjengjeld leses og diskuteres daglig i hjemlandet. Vi har laget et program som veksler mellom innføringsforedrag i kinesisk historie og kultur og forfattermøter og seminarer som går i dybden på utvalgte temaer. Kina er i dag verdens raskest voksende stormakt på nesten alle målbare felt, også de intellektuelle. Men kunnskapen vår om Kina er i beste fall overflatisk. Vi inviterer til ei uke hvor vi prøver å forstå Kina på Kinas premisser. Og til et møte med forfattere fra en av de sterkeste litterære tradisjonene i verden i dag.

Kinesisk uke er støttet av Utenriksdepartementet, Norsk Kulturråd og NORLA

GJESTER PÅ KINESISK UKE:
Wang Hui 汪晖 (f. 1959) er professor i kinesisk språk og litteratur ved Tsinghua University i Beijing. Han har blitt plassert blant de topp 100 offentlige intellektuelle i verden av det amerikanske magasinet Foreign Policy.

Ma Jian 马建 (f. 1953) vant stor internasjonal anerkjennelse for sin reiseskildring Rødt Støv. Hans kontroversielle hovedverk, Beijing koma, om studentoppgjøret på Tiananmenplassen i 1989 kom på norsk i 2010.

Yiyun Li 李翊雲(f. 1972) er aktuell på norsk i høst med novellesamlingen Skinnende gull, glitrende smaragd. I fjor kom også romanen Omstreifere i norsk oversettelse.

Leslie T. Changer journalist og Kina-korrespondent for The Wall Street Journal. I 2008 ga hun ut den kritikerroste Factory Girls om kvinnelige migrantarbeidere i det nye Kina.

Rebecca Karler associate professor ved Duke University. Hun har nylig gitt ut den kritikerroste Mao Zedong and China in the Twentieth-Century World. A Concise History.

Hong Ying 虹影(f. 1962) er oversatt til en rekke språk, deriblant norsk (Svikets sommer og Elvens datter). Hennes siste utgivelser er en historisk romantrilogi om kvinner i Shanghai.

Xu Zechen 徐则臣(f. 1978) anses som en av de unge, litterære stjernene i Kina. Han er redaktør for tidsskriftet People’s Literature i tillegg til å ha gitt ut tre romaner.

Mian Mian 棉棉(f. 1970) har gitt ut flere novellesamlinger og romaner som ofte befolkes av samfunnets utskudd. Hennes romaner Candy og Panda Sex er oversatt til engelsk.

Xi Chuan 西川 (f. 1963) er en av Kinas mest anerkjente samtidspoeter. Han har også oversatt flere internasjonale poeter til kinesisk, blant andre Olav H. Hauge.

Han Song 韩松 er en av Kinas mest kjente og profilerte science fiction-forfattere og har vunnet en rekke priser for sine samfunnsaktuelle fremtidsskildringer.

Annie Baobei 安妮宝贝(f. 1972) er en av de mest leste kvinnelige forfatterne i Kina. Hun regnes som en del av 80-tallsgenerasjonen med unge forfattere som skriver om egen samtid.

Murong Xuecun 慕容 雪村(f. 1974) publiserte sin debutroman Chengdu, Leave me alone som føljetong på internett. Boken ble senere utgitt på engelsk og nominert til Man Asian Literary Prize.

Lan Lan 蓝蓝(f. 1967) er oversatt til flere språk og har vunnet en rekke prestisjetunge priser. Hennes ni diktsamlinger er bestselgere i hjemlandet.

Cheng Yong Xin 程永新(f. 1958) er forfatter og sjefredaktør for Kinas største og mest anerkjente skjønnlitterære tidsskrift, Harvest Magazine.

Zou Zou 走走 er redaktør i Harvest Magazine og jobber blant annet med å plukke ut nye, unge stemmer. Hun har også skrevet flere langnoveller for blant annet Harvest Magazine.

Michael Duttoner professor i komparativ politikk ved Goldsmiths, University of London og har gitt ut flere prisbelønte bøker, blant annet Beijing time og Policing Chinese politics. A history.

Litteraturhuset Wergeland Engelskspråklige arrangement

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!