Kairo før og

Alaa Al Aswany og Sidsel Wold

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Alaa Al Aswany regnes som Egypts og en av den arabiske litterære verdens fremste forfattere. Yacoubianbygningen fra 2002 lå på toppen av arabiskspråklige bestselgerlister i fem år. Den bredt anlagte fortellingen om en bygård i Kairo ble også hans store internasjonale gjennombrudd.

Både i forkant av og under den egyptiske revolusjonen i 2011 var Al Aswany en tydelig kritiker av Hosni Mubaraks regime. Han deltok også i de store demonstrasjonene på Tahrirplassen som førte til Mubaraks avgang. De senere årene har imidlertid hans avvisning av Det muslimske brorskap, også etter at Brorskapet først vant valget og så ble avsatt ved kupp, skapt debatt rundt forfatterens politiske standpunkt.

I Al Aswanys nye roman, Den kongelige, egyptiske automobilklubben, er handlingen lagt til Kairo i 1940-årene. Perioden som skildres, er Egypts siste under engelsk styre, preget av klasseskiller og brutal politisk maktkamp. I sentrum for begivenhetene står den tidligere velstående familien Hamam. Faren får jobb i automobilklubben, en klubb der kun rike europeere kan bli medlem. Hvilke paralleller kan trekkes til hvordan verden ser ut i dag? Forholdet mellom Vesten og resten? Al Aswany samtaler med NRKs Sidsel Wold. Begge nevnte romaner er oversatt av Linda Kjosaas.

FOTO: Gyldendal Norsk Forlag

Wergeland Litteraturhuset Alaa Al Aswany og Sidsel Wold

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!