Kafkas svarte rumpe

Igoni Barrett og Ane Farsethås

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Igoni Barrett og Ane Farsethås

Metamorfosen av Kafka er et åpenbart litterært forelegg når den nigerianske forfatteren Igoni Barrett lar hovedpersonen i sin siste roman, Furo Wariboko, våkne opp den dagen han skal på jobbintervju og oppdage at han har forandret hudfarge: Han har blitt hvit. Rumpa forblir imidlertid svart, og av den grunn bærer romanen tittelen Blackass.

Når Furo kommer til intervjuet, sluses han forbi hele køen av svarte arbeidssøkere og får jobben. Hudfargen blir en umiddelbar billett til karriere og suksess. Men hva sier han til familien og vennene, og kan det være at ikke hele identiteten sitter i det ytterste hudlaget?

Satiren og humoren er skarp i dette nyanserte portrettet som tegnes av både Lagos innbyggere og hudfarget identitetsbygging. Forestillinger om svarthet og hvithet snus på hodet. Andre verdier og verdensanskuelser er også i spill, for eksempel når romankarakteren Igoni Barrett etter hvert entrer scenen, først som mann og så, etter å ha gjennomgått en forvandling, igjen som kvinne.

Barrett har gjort seg bemerket med sine to tidligere kortprosasamlinger, men dette er debutromanen hans. Han var i 2014 på Hay-festivalens liste over de 39 beste forfatterne sør for Sahara under 40 år. Blackass er fremdeles ikke oversatt til norsk, men håpet er at den blir det snart. Hør ham i samtale med Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Litteraturhuset Wergeland Engelskspråklige arrangement Verden i svart/hvitt https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/kafkas_svarte_rumpe__kafkas_black_ass_igoni_barrett__ane_farsethaas Samtalen er nå tilgjengelig som podkast!

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!