Jonas Eika

Tidenes yngste vinner av Nordisk Råds litteraturpris

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Tidenes yngste vinner av Nordisk Råds litteraturpris

NB! Ettersom København nå har blitt kategorisert som «rød sone», må dessverre Jonas Eika avlyse det fysiske besøket til Litteraturhuset. Alle som har kjøpt billett vil bli kontaktet om refusjon. Eika stiller likevel opp til en digital samtale som kan sees 26. august – 26. september.

Da danske Jonas Eika i 2019 mottok Nordisk Råds litteraturpris som den yngste noensinne, valgte han å bruke takketalen til å kritisere de nordiske landenes innvandrings- og flyktningepolitikk. Han sa blant annet: «Jeg tror at den rasistiske og islamofobe nasjonalismen som nå vinner frem i de nordiske nasjonalstatene er avhengig av hvithet, av en forestilling om den hvite majoritetens eksklusive rett til nasjonal velstand og sikkerhet.»

Politisk er han også i litteraturen han skriver: «Sci-fi som samfunnskritikk,» skriver den danske avisa Information om Eikas litteratur. Han beveger seg på grensen mellom realisme og fantasi, og tar i bruk både dystopiske og fantastiske virkemidler for å skildre sider ved den verden vi lever i – ikke ulikt forfattere som William Burroughs og Mariana Enriquez. Det kan være ubehagelig å lese Eika – han viser fram samfunnsstrukturene i vår globale verden som skaper ulikhet og utbytting. Men kanskje er det et ubehag vi trenger å kjenne på?

I den prisbelønnede novellesamlingen Efter solen – der de færreste av novellene oppfyller konvensjonelle sjangerkrav – utforsker Eika temaer som maktforhold mellom mennesker, økonomi og seksualitet. I høst kommer samlingen på norsk, oversatt av Kyrre Andreassen. Møt Jonas Eika i samtale med Eivind Hofstad Evjemo om litterær aktivisme og litteraturens rolle i globale krisetider.

Videoen er ikke lenger tilgjengelig.

Litteraturhuset Digitalt Gratis - digitalt Litteraturhuset strømmer https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/jonas_eika__tidenes_yngste_vinner_av_nordisk_raads_litteraturpris

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!