Å trekke seg tilbake til den ville naturen er en av de eldste, og kanskje mest romantiske, forestillingene vi har i moderne kultur. Men hva skjer egentlig om en fjerner skillet mellom det ville og det dannede?
Britiske Helen Macdonald har helt fra barndommen vært lidenskapelig opptatt av å temme falker. Før hun hadde fylt femten, hadde hun lest alle klassikerne innen den edle kunstarten. Da faren hennes døde, ga sorgen henne det nødvendige glimtet av galskap som skulle til for å gå løs på den ultimate fugletemmingsutfordringen: å temme en hauk.
H for hauk heter boka hun skrev om prosessen, der hun forlot sivilisasjonen og bodde blant rått selvfanget kjøtt sammen med hønsehauken Mapel. Boken, som kommer på norsk nå i Knut Ofstads oversettelse, ga henne både Samuel Johnson-prisen for beste sakprosa og Costa Book of the Year-prisen.
Filmregissøren Ole Giæver har også undersøkt menneskers ensomhet i store åpne landskap. Han fikk svært gode kritikker for både debuten Fjellet og fjorårets Mot naturen, som også vant pris for beste europeiske film under årets Berlinale. Kultur versus natur var også bakgrunnen for sosiolog Harald Eias undersøkelser i TV-programmet «Hjernevask», som i år diskuteres på nytt – fem år etter at det skapte store diskusjoner i media og akademia. Nå møtes de tre til samtale om hva som gjør mennesker menneskelige, og om det faktisk lar seg gjøre å temme naturen.
Arrangementet foregår på engelsk.
Wergeland Litteraturhuset Helen Macdonald, Harald Eia og Ole Giæver