Informasjon som våpen: myter og falske narrativer i Russlands krig mot Ukraina

Hvordan snakker vi om Ukraina for å unngå spredning av feilinformasjon og allerede eksisterende russiske narrativer?

Banner

Det å motvirke russiske narrativer om Ukraina har vært et viktig oppdrag for mange ukrainere i denne krigen. Historikere, samfunnsvitere, forfattere og aktivister bruker fakta som viser den virkelige situasjonen i landet som verktøy for å motstå russisk propaganda og bidra til å styrke Ukrainas stemme i Norge og internasjonalt. Dette oppmuntrer til åpen debatt, dialog og samarbeid.

Den ukrainske forening i Norge og Universitet i Oslo har gjennomført en seminarrekke om ukrainsk historie og kultur og invitert sterke ukrainske stemmer som brukte fakta, kunnskap og forskning for å holde foredrag til norske publikum og åpne Ukraina til Norge. Dette har vært et forsøk for å motvirke spredning av falske nyheter og desinformasjon om Ukraina som ofte kommer fra russiske medier eller andre propagandakanaler.

Hvordan snakker vi om Ukraina for å unngå spredning av feilinformasjon og allerede eksisterende russiske narrativer? Dette skal være hovedspørsmålet til våre paneldeltakere som har tatt på seg et viktig oppdrag om å snakke om Ukraina i offentligheten.

Medvirkende:

Bjørn Johan Berger er frilansskribent og foredragsholder som har fulgt Russlands krigføring i Ukraina siden 2014 og vært særlig opptatt av å bekjempe avtrykk av russisk desinformasjon i norske medier.

Oleksandra Deineko er forsker ved By- og regionforskningsinstitutet NIBR-OsloMet med hovedfokus på integrering av ukrainske fordrevne i Norge. Siden begynnelsen av Russlands fullskala krig mot Ukraina, har hun kommentert situasjonen i Ukraina i norske medier gjennom en rekke intervjuer og kronikker.

John Færseth er forfatter og journalist som har fulgt Ukraina siden 2013. Han har blant annet gitt ut en bok «Spesialoperasjon – Ukraina og Russland 2004-2023» (2023).

Jana Sverdljuk er medlem i Den ukrainske forening i Norge, forsker og artikkelforfatter. Hun har nylig vært postdok ved Universitetet i Agder.

Samtalen modereres av Nataliya Yeremeyeva (Den ukrainske forening i Norge).

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Nedjma?

Dette arrangementet finner sted i Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!