Imperiets filosofi

Antonio Negri og Aslak Sira Myhre

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Isn’t he in jail simply for being an intellectual? (Michel Foucault om Antonio Negri)

Italienske Antonio Negri er mest kjent for boka Imperiet og regnes som en av venstresidens fremste filosofer og intellektuelle. En nyskriving av Marx’ og Engels’ kommunistiske manifest har Imperiet blitt kalt. Boka som Negri skrev sammen med litteraturprofessoren Michael Hardt, ble umiddelbart en bestselger og er nå oversatt til tjue språk og har status som en moderne klassiker.

Et nytt kapitalistisk imperium har overtatt for den tidligere imperialismen, hevder Negri og Hardt. Nasjonalstatene mister makt til internasjonale selskaper og overnasjonale enheter som WTO og Verdensbanken, og militære samarbeid over landegrensene hegner mindre om nasjonale interesser, mer om verdifellesskap. Men slik de to forfatterne ser det, skapes også nye muligheter for motstand parallelt med imperiets framvekst. Deres tanker har i stor grad satt standard for de siste tiårs globaliseringsdebatt og -kritikk.

På 70-tallet ble Antonio Negri dømt til tretti års fengsel for å ha medvirket i De røde brigaders drap på den daværende italienske statsministeren Aldo Moro. Etter flukt til Frankrike og mange år som universitetsprofessor med kollegaer som Jacques Derrida, Michel Foucault og Gilles Deleuze, vendte han i 1997 tilbake igjen til hjemlandet for å sone en straff som i mellomtiden hadde blitt redusert til tretten år. Mange av bøkene hans er skrevet de årene han satt fengslet. Nå møter Negri Aslak Sira Myhre til samtale. Arrangementet tolkes mellom italiensk og engelsk.

Antonio Negri gjester også Ultimafestivalen (http://ultimaacademy.no/program/2014/9/14/the-concept-of-nation) søndag 14. september.

Wergeland Litteraturhuset Antonio Negri og Aslak Sira Myhre

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!