Hvorfor er krona svak og vil den forbli det?

Hva bestemmer kronekursen? Kan Norge påvirke den? Ønsker vi det?

Icon of a placeBerner


De siste 10 åra har antall kroner vi må betale for en dollar økt ca 70 prosent. For å kjøpe en Euro, må vi nå betale 40 prosent mer kroner enn for 10 år siden. For et land med stor import av varer og tjenester, tilsier dette enorme beløp, som kommer i tillegg til prisstigningen internt i de landene vi importerer fra. Den positive siden ved dette er styrket konkurranseevne for vår eksport- og importkonkurrerende virksomhet. Dessuten øker vår store utenlandske formue, i hovedsak oljefondet. Denne formuen er i utenlandsk valuta, og omregnet til norske kroner blir veksten de siste 10 åra ekstra stor. Utviklingen i kronekursen er er et spørsmål om store penger.

Hva bestemmer kronekursen? Kan Norge påvirke den? Ønsker vi det?

Disse spørsmålene drøftes først av sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, sosialøkonom fra Universitetet i Oslo og nå sjefsøkonom i SpareBank 1 Markets

Deretter følger to kommentarer:

Roger Hammersland, som er samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo og jobber i Forskningavdelingen, Statistisk sentralbyrå

Marcus Hagedorn, som er professor ved Universitetet i Oslo, Økonomisk institutt

Det blir spørsmål og kommentarer fra salen etter Andreassen/Hammersland på norsk. Videre spørsmål/kommentarer på engelsk etter Hagedorns innlegg.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Berner?

Dette arrangementet finner sted i Berner. Berner-kjelleren er en mellomstor sal i underetasjen på Litteraturhuset.

Bilde av salen Berner i kjelleren på Litteraturhuset, med et portrett av Mia Berner på veggen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!