Hjem til Libya

Hisham Matar, Helge Jordheim og Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Flyet skulle krysse den avgrunnen. Slike reiser var utvilsomt hasardiøse. Denne kunne frarøve meg en evne jeg hadde arbeidet hardt for å utvikle: kunsten å leve borte fra steder og mennesker jeg elsker.

Det har blitt mars 2012, og fem måneder har gått siden den libyske diktatoren Muammar al-Gaddafi ble drept.

Forfatteren Hisham Matar befinner seg på en flyplass og skal hjem til et land han ikke har besøkt siden han var åtte år. Hans far, Jaballa Matar, var en av landets fremste opposisjonelle. Han ble tvunget til å flykte med familien til Kairo i 1980. Men Libyas diktator hadde sine kontakter. Faren forsvant fra sitt hjem i Kairo i 1990, og familiens kilder viser at han ble arrestert av Egypts hemmelige politi og satt i det beryktete Abu Salim-fengslet i Tripoli.

Hva ble så farens skjebne? Hisham Matar, hans amerikanske kone og hans mor søker sannheten i det som en gang var deres hjemland. Men hvor er hjem nå? Og hva har Libya blitt? Hjemkomsten. Fedre, sønner og landet imellom heter Hisham Matars roman som kommer på norsk i Toril Hanssens
oversettelse.

På Litteraturhuset samtaler Matar med professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo Helge Jordheim. NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen har vært Kairo-korrespondent under den arabiske våren. Han er aktuell med Arabisk høst, som er basert på hans korrespondentbrev fra Kairo i årene 2011 til 2016, og vil innlede om de siste års libyske hendelser.

Arrangementet foregår på engelsk.

Berner-kjelleren Litteraturhuset Hisham Matar, Helge Jordheim og Sigurd Falkenberg Mikkelsen I denne episoden kan du høre den libyske forfatteren Hisham Matar i samtale med Helge Jordheim om sin nye roman Hjemkomsten. Fedre, sønner og landet imellom. Samtalen fant sted 24. august 2016, og innledningen ble holdt av Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!