Hendelser ved Blankvann

Jan Kjærstad og Hadia Tajik

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Jan Kjærstad og Hadia Tajik

Med sin nye roman Berge forteller Jan Kjærstad en historie om et tenkt Norge anno 2008, idet landet opplever et brutalt angrep på det norskeste av det norske – nemlig Arbeiderpartiet. Fem personer som på hver sin måte har tilknytning til partiet, deriblant Aps store (og fiktive) nestor Arve Storefjeld, blir funnet myrdet på ei hytte ved Blankvann i Nordmarka. Den norske idyllen er brutt.

Nasjonen er rystet, og teoriene svirrer: Er det terror? Et angrep på den norske modellen? En ensom ulv med et personlig motiv? Referansene til reelle hendelser er tette som hagl, og Kjærstad tråkker opp en sti mellom det faktiske og det fiktive, i en fortelling som med krimplottet i bunn mest av alt er en idéroman om hva slags nasjon vi er blitt, og blir, idet vi rykkes ut av vår fredelige, velordnede og behagelige tilværelse.

Kjærstad har lenge vært opptatt av romanens hybride muligheter og gjennom sitt forfatterskap har han lekt seg med sjangerkonvensjoner og referanser fra både historien og samtida til å skru på nasjonale myter og fortellinger.

Når han nå setter rettsstaten Norge under lupen, er det i en roman som omtales som hans sterkeste bok siden Jonas Wergeland-trilogien. Kan en slik roman få oss til å se med nytt, kritisk blikk på vårt lille land? Og hvordan ser denne fortellingen ut fra Arbeiderpartiets eget landskap?

Nestleder i Arbeiderpartiet og parlamentarisk nestleder på Stortinget Hadia Tajik regner Kjærstad som en av sine favorittforfattere. I kveld er hun Kjærstads samtale- og sparringspartner på scenen.

Litteraturhuset Wergeland forfattersamtale http://litteraturhuset.ticketco.no/hendelser_ved_blankvann_jan_kjaerstad_og_hadia_tajik

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!