Havet, fisken og folket

Roy Jacobsen og Frank A. Jenssen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Roy Jacobsen er en av Norges store fortellere og har sine røtter festa i skrinn jord et sted på helgelandskysten. Nå har han skrevet De usynlige, en roman om fiskerbøndene på Barrøy og deres harde øyliv som ganske umiddelbart forandrer en myk barnehånd «til en senete, jordfarget og trælet hånd, en manns hånd, det treverket alle hender før eller siden blir forvandlet til her ute».

Frank A. Jenssen er mannen som i fjor ga ut boka Torsk. Fisken som skapte Norge, og for mange vil han også være kjent fra «Naturens verden» på NRK P1. Som skjønnlitterær forfatter har også Jenssen skildret den usynlige kystbefolkningen, i Tysfjord, gjennom flere kritikerroste romaner. For romanen Saltbingen fikk han i 1981 Tarjei Vesaas’ debutantpris.

«Så er vi blitt fortalt at det var jordbruk på Østlandet, trelast fra plankebyene, hardingfela og bunader som gjorde en stat av oss. Men det var det torsken som gjorde», skriver Jenssen i forordet til torskeboka. Både Roy Jacobsen og Frank A. Jenssen har en fortid på havet. Nå møtes de til en samtale om havets hvite kjempe med skjegg og vasne øyne, forblåste kystproletarers innsats som nasjonsbyggere, øyliv og saltvann.

FOTO: Torsk. Fisken som skapte Norge, Kagge forlag

Wergeland Litteraturhuset Roy Jacobsen og Frank A. Jenssen

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!