Grønland, Oslo

Mala Naveen, Tone Huse og Thomas Hylland Eriksen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Grønland er et av Oslos hjertekamre. Her fant man tidligere byens største torg, med Gartnerhallen, Kjøtthallen og Slaktehuset. Senere ble området mer kjent som Lille Pakistan og beryktet for sine utedoer og trekkfulle bygårder, mens det i dag er et sted hvor penthouse-leiligheter i glass og stål selges til overpris. Fra en fattig fortid i hovedstadens randsone har Grønland utviklet seg til et thonsk bo- og handelssentrum, samtidig som området har beholdt sin rolle som markeds- og møteplass for byens minoritetsgrupper. I 2010 har to unge forfattere skildret den mangfoldige bydelen fra to forskjellige ståsteder.

Aftenposten-journalist Mala Naveen debuterte i høst med en bredt anlagt roman om en indisk kjernefamilie fra Oslo øst. Desiland bringer leseren til både Stovner og New Dehli, men også til Grønlandsleiret hvor blant annet puben Stargate skildres mellom stive permer for første gang. Hovedpersonen Mita har til foreldrenes store fortvilelse flyttet hjemmefra for å realisere filmkunstnerdrømmen og for å henge med venner. Mens hun finner seg til rette i et bohemsk miljø av bindestreksnordmenn, blir familiesamholdet satt på sterke prøver.

I sin sakprosadebut gir samfunnsgeograf Tone Huse en inngående skildring av Tøyengata, et av Grønland-områdets hovedfartsårer. Huse går inn i oppgangene, leilighetene og næringslokalene og avdekker et stykke norsk etterkrigshistorie, samtidig som hun viser hvordan fenomenet gentrifisering er i ferd med å endre gata radikalt.

Hvorfor har forfatterne valgt seg Grønland, og på hvilken måte speiler området det moderne Norge? Det ønsker gjerne professor Thomas Hylland Eriksen å komme til bunns i denne kvelden hvor Litteraturhuset inviterer til Oslo-samtale og førjul i Tøyengata.

Fremføring av scener fra Desiland ved skuespillere Toni Usman og Sajid Mali, regissert av Oda Radoor.

Singelkuttet: Bertrand Besigye

Etter arrangementet er det Onsdagskjeller med egen bar, spill, bøker og musikk i Kjelleren.

Wergeland Litteraturhuset Mala Naveen, Tone Huse og Thomas Hylland Eriksen

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!