Gro VS Kåre

Politiker-battle med Hadia Tajik og Ola Svenneby, og intro-samtale med Makta-skuespillerne Kathrine Thorborg Johansen og Thorbjørn Harr.

Icon of a placeWergeland

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Icon of a ticket130,- / 80,-

Portrett av Gro Harlem Brundtland på rød bakgrunn, og av Kåre Willoch på blå bakgrunn
Foto: Teigens fotoatelier/Norsk teknisk museum (Harlem Brundtland) og Åsgeir Valldal/Norsk Folkemuseum (Willoch)

NRK-serien «Makta» har tatt med både voksne og yngre seere tilbake til 70- og 80-tallets norske politiske (u)virkelighet, med slagordet «basert på løgn, sannhet og dårlig hukommelse». Mens første sesong skildrer landsmoder Gro Harlem Brundtlands (Ap) vei til makta, vil sesong to også vie mer tid til den andre av etterkrigstidens to kanskje mest markante politiske skikkelser, nemlig Høyres Kåre Willoch.

Begge to har vært statsministre og i stor grad bidratt til å forme samfunnet vi lever i. Men hvem av dem var egentlig kulest?

Var det den tilsynelatende outsideren Gro (1939-), Harvard-utdannet lege som kom sent inn i politikken, gjorde brak-karriere og ble Norges første kvinnelige statsminister? Eller var det ringreven Kåre (1928-2021), som ble valgt inn på Stortinget som den yngste noensinne, viet seg til politikken gjennom et langt liv og sto for nyliberalismens gjennombrudd i Norge?

I kveld skal vi få høre fra to som den siste tiden har vært veldig tett på Gro og Kåre, nemlig skuespillerne som gestalter de to i Makta (Kathrine Thorborg Johansen og Thorbjørn Harr). De vil fortelle kort om hvordan de har gått fram for å spille to så ikoniske personer. Samtalen ledes av en nøytral tredjepart, Litteraturhusets daglige leder Susanne Kaluza, som har hatt verv både (!) i Unge Høyre og Arbeiderpartiet.

Deretter er det klart for battle! Stortingspolitiker og forfatter Hadia Tajik vil tale Gro Harlem Brundtlands sak, mens Unge Høyre-leder Ola Svenneby vil forsvare Kåre Willochs ære. I hvert sitt innlegg vil de ta opp kampen på vegne av sin ledestjerne.

Publikum får stemme på sin favoritt, både før og etter forsvarstalene!

Gjør deg klar for en kveld viet storpolitikk, satire og slagkraftige argumenter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!