Grenser for omsorg: Tina Åmodt og Olaug Nilssen

I samtale med Kaja Schjerven Mollerin om omsorgsarbeid, etiske gråsoner og tabuene i familien.

Icon of a placeWergeland

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Icon of a ticket130,- / 80,-

Portrett av Tina Åmodt og Olaug Nilssen
Foto: Fartein Rudjord (Åmodt) og Eivind Senneset (Nilssen)

Hvor går grensene for omsorg, for kjærlighet? Forfatterne Olaug Nilssen og Tina Åmodt skriver begge rett inn i dypt tabubelagte temaer om familierelasjoner og morsrollen i sine siste romaner.

Katrine er mor til Jostein og Janne. Jostein har autisme, mangler språk og trenger hjelp til basale ting. Men han er ikke lenger et barn, og den gryende seksualiteten som han ikke klarer å styre, går utover de nærmeste, mor, far og søster, på ulikt vis. Uønska åtferd viser hvordan Katrine er i ferd med å revne av å holde familien sammen. Fins det en måte å leve på som gir nødvendig omsorg til sønnen, med plass til resten av familien også?

I romanen Den andre moren møter vi Silje Marie, som lever et tilsynelatende vellykket liv i rekkehus med kona Helene og barna Olav og Henry, som begge er unnfanget med donorsæd og båret fram av hver sin mor. Men inne i Silje Marie fins en gnagende tvil – for hun klarer ikke å elske yngstesønnen like høyt som han hun selv har født. Når hun tilfeldigvis treffer på en mor med en gutt som ligner mistenkelig på Henry, klarer hun ikke lenger å slå seg til ro med at biologien ikke betyr noe.

Nilssen og Åmodt har skrevet fram komplekse morsfigurer som befinner seg i etiske og moralske gråsoner, og som slett ikke alltid håndterer problemer på beste vis. De pirker i våre oppfatninger om moderne familier, og viser fram de ubehagelige og uvisse sidene av omsorgsarbeidet.

Olaug Nilssen er blant våre fremste samtidsforfattere, og har mottatt flere priser for sitt rike forfatterskap. De siste årene har hun særlig utforsket familier med psykisk utviklingshemmede barn, gjennom romanene Tung tids tale, Yt etter evne, få etter behov og Uønska åtferd.

Tina Åmodt står bak flere kritikerroste romaner, og har også skrevet kortprosa og gjendiktet poesi.

Nå møter Nilssen og Åmodt forfatter og kritiker Kaja Schjerven Mollerin til samtale om biologi og omsorg, etiske gråsoner og tabuene i familien.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!