Godhetsregimet i norsk utenrikspolitikk

Foredrag ved Terje Tvedt

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Når man i Norge diskuterer de valgmulighetene man har i utenrikspolitikken, ser man gjerne dette i forhold til begrepsparet «idealisme» og «realisme». Noen ganger oppfattes begrepene som motsetninger man må velge mellom, mens man i andre perioder, som nå under Jonas Gahr Støre, betrakter det som to hensyn som lar seg forene. Men kanskje det hadde vært mer fornuftig å unngå dette begrepsparet når man vurderer hva Norge gjør og skal gjøre utenriks? Kanskje begrepene har fått for stor innflytelse på hvordan man har tenkt og snakket om utenrikspolitikk?

Terje Tvedt er historiker og professor i statsvitenskap og geografi ved Universitetet i Bergen. Han er også forfatter av Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt. Den norske modellen, der han lanserer bl.a. begrepene «Det nasjonale godhetsregimet» og «elitesirkulasjon». Etter foredraget blir det kommentarer og paneldiskusjon med Arvinn Eikeland Gadgil (UD), Gro Holm (NRK), og Morten Bøås (Fafo).

Møteleder er Marte Michelet.

Arrangementet er en del av serien Norge i verden. Idealist eller realist? med åtte møter om norsk utenrikspolitikk som Litteraturhuset lager i 2010 og 2011. Serien er støttet av UD og er en del av Refleksprosjektet.

[@portabletext/react] Unknown block type "undefined", specify a component for it in the `components.types` prop

Wergeland Litteraturhuset Foredrag ved Terje Tvedt

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!