Fred 45

Ian Buruma og Simen Ekern

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Det er vår 1945, og verden feirer. Men det er også kaos og utrygghet. Millioner er døde, mange har mistet sine, folk sulter, fryser, flyktninger beveger seg på utrygge veier. Verden er traumatisert. Skal det skjøre framtidshåpet kveles av manges ønske om hevn? Eller vil man klare å bygge opp igjen demokratiene, finne tilbake til humanismen?

Ian Buruma er en av verdens fremste historikere og sakprosaister og professor i demokrati, menneskerettigheter og journalistikk ved Bard College, New York. Hans bok om fredsåret, År null. En fortelling om 1945, kommer nå på norsk i Christian Rugstads oversettelse. Utgivelsen tar utgangspunkt i Burumas egen fars krigsopplevelse. Som nederlandsk student ble han tatt av nazistene og tvangssendt til en tysk fabrikk. Han overlevde bombingen av
Berlin og gatekamper. Da freden kom, førte en misforståelse til at han nesten ble henrettet av sovjetiske soldater. Men han kom seg etter hvert til hjembyen, bare for å oppdage at krigen hadde satt sine spor også der. En ganske vanlig krigserfaring, ifølge Buruma, som skildrer hverdager der normaliteten har opphørt.

«År null er en beskrivelse av verdenstilstanden i 1945, en tilstand vi stort sett ser ut til å ville glemme», skrev The Times i sin anmeldelse av År null, som de omtaler som en «fabelaktig og klargjørende bok». Nå snakker Buruma med journalist og forfatter Simen Ekern om unntakstilstand 45.

Wergeland Litteraturhuset Ian Buruma og Simen Ekern

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!