Forskningsdagene 2024 har temaet helse. VID ønsker å rette fokus mot psykisk helse, og da særlig selvmord og selvmordsforsøk.
Hvert år tar om lag 650 mennesker livet sitt i Norge. Man antar at det er nesten ti ganger så mange selvmordsforsøk årlig, men tallene er usikre. Selvmord og selvmordsforsøk har betydelige konsekvenser for familie og andre nære personer. En stor andel av de pårørende og etterlatte er barn. Hvordan det går med disse barna vet vi for lite om.
Med dette som bakgrunn inviterer VID og forskningsprosjektet CARPE (Children and Adolescent Research on Parental Exposure) til foredrag og panelsamtale om temaet:
Hvordan er det å være barn av en forelder som er suicidal eller som har tatt sitt eget liv?
Foredragsholdere er forskere og fagpersoner på temaet. I tillegg vil også landsstyreleder og fagkoordinator i Unge Leve, samt spesialrådgiver i Oslo kommune helseetaten delta i panelsamtalen.
Arrangementet vil også strømmes. Du finner lenke på arrangementets nettside
Innledere
Ida Brandtzæg, psykologspesialist og forfatter
Geir Tarje Bruaset, stipendiat ved VID
Ellen Kallander, førsteamanuensis VID
Rita Småvik, spesialrådgiver i Oslo kommune, Helseetaten
Andrea Tveit Stenseth, Landsstyreleder og Veronica Halvorsen, fagkoordinator i Unge LEVE
Program
Ida Brandtzæg
Ida Brandtzæg er psykologspesialist og forfatter. Hun vil fortelle hva som kan skje dersom de voksnes mentale helseutfordringer påvirker barnets tilknytning til forelderen/foreldrene. Hun fremhever at et viktig arbeid for å hjelpe barn som pårørende, er å styrke foreldrene i deres omsorgsatferd (f eks, gjennom foreldreveiledning), hvor det nå er kommet spennende forskning fra Norge.
Geir Tarje Bruaset
Geir Tarje Bruaset presenterer funn fra sitt arbeid: "Toppen av et isfjell? Barns opplevelse av å vokse opp med en suicidal forelder".
Et innlegg om voksne menneskers fortellinger fra barndommen, der mor eller far forsøkte å ta sitt eget liv. De forteller om hvordan de opplevde denne situasjonen, og hvordan det påvirket deres relasjon til foreldrene – den gang da, i ungdommen og i voksen alder.
Ellen Kallander
Ellen Kallander presenterer en gjennomgang av norske studier av barn som pårørende fra 2010-2022. Studien er basert på 23 norske studier, og Ellen vil spesielt fokusere på funnene fra fem egne artikler som er inkludert i forskningsoppsummeringen. (Basert på artikkelen Children as next of kin’s experiences, practices, and voice in everyday life: a systematic review of studies with Norwegian data (2010–2022))
Rita Småvik
Rita Småvik er spesialrådgiver Oslo kommune og jobber med selvmordsforebygging. Hun vil legge frem “Handlingsplan mot selvmord for Oslo kommune”, som ble vedtatt i januar 2024 i Bystyret.
I panelsamtalen deltar også representanter fra Unge LEVE: Andrea Tveit Stenseth, Landsstyreleder og Veronica Halvorsen, fagkoordinator i Unge LEVE