Forfølgelsesvanvidd

Horacio Castellanos Moya møter Pedro Carmona-Alvarez

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Se for deg at du har levd i en totalitær stat hvor folk forsvinner sporløst for senere å bli funnet myrdet og torturert. Etter et halvt liv med krig og terror blir det endelig fred i landet. Likevel fortsetter du å se skygger på gatehjørnene, og den velkjente redselen styrer hverdagen. Er trusselen reell, eller er det kun din egen paranoia? Når forsvinner frykten fra et borgerkrigsherjet land?

I Horacio Castellanos Moyas internasjonalt kritikerroste roman Vanvidd, som kommer på norsk i høst, får hovedpersonen i oppdrag å språkvaske en rapport om tortur og massakrer. Landet navngis aldri, men Guatemalas historie kan skimtes mellom linjene. Mens dagene tilbringes med groteske vitnebeskrivelser i et mørkt og dystert kloster, vies kveldene til vulgære kvinnehistorier og alkohol på byens billige vannhull. Etter hvert får hovedpersonen en intens følelse av å være forfulgt, og med frykt for sitt eget liv rømmer han til Europa. Men klarer han å flykte fra sin egen redsel?

Salvadoranske Horacio Castellanos Moya tilhører en generasjon latinamerikanske forfattere som vender seg bort fra det magiskrealistiske og inn i den politiske litteraturen. Moya har blitt sammenlignet med Kafka så vel som østerrikske Thomas Bernhard, og hans nære venn Roberto Bolaño omtalte ham som «den eneste forfatteren i min generasjon som vet hvordan man kan fortelle grusomhetene; det hemmelige Vietnam som Latin-Amerika var en lang stund».

Møt Moya i samtale med norsk-chilenske Pedro Carmona-Alvarez, som i fjorårets kritikerroste roman Rust på mesterlig vis skildrer forfølgelse, bortføring og tortur fra de samme mørke kapitlene i Latin- Amerikas nære historie.

Fakta om borgerkrigen i Guatemala
• Pågikk fra 1960 til 1996.
• Sannhetskommisjonens rapport om krigshandlingene konstaterte at 626 landsbyer ble massakrert, og mer enn 200.000 mennesker ble drept i løpet av de trettiseks årene.
• Den statlige hæren ble stilt til ansvar for 93 prosent av drapene.
• Terror og tortur ble brukt bevisst av begge parter i konflikten.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Etter arrangementet er det Onsdagskjeller med egen bar, spill, bøker og musikk i Kjelleren.

Foto av Moya: Eva Wernlid

Berner-kjelleren Litteraturhuset Horacio Castellanos Moya møter Pedro Carmona-Alvarez

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!