Forfatternes klima-appell

Maja Lunde, Anne Sverdrup-Thygeson m.fl.

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Maja Lunde, Anne Sverdrup-Thygeson m.fl.

I august gikk forfatteroppropet for klimasaken runden, og signaturlisten rommet til slutt 33 av Norges største forfatterstemmer. De skrev alle under for å gjøre stortingsvalget til et klima- og naturvalg.

Valget er nå over, og om ikke lenge trer en ny gruppe politikere inn i sine roller. Litteraturhuset har invitert et utvalg av Forfatteroppropets forfattere, med initiativtakerne Anne Sverdrup-Thygeson og Maja Lunde i spissen, til å holde en appell til den nye regjeringen.

Anne Sverdrup-Thygeson har med sine bestselgende fagbøker om insekter blitt en av Norges fremste naturformidlere. Til daglig er hun professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, der hun forsker og underviser i naturforvaltning og skogens biomangfold. Hun mottok Bonnevieprisen i 2018 og Forskningsrådets formidlingspris i 2020.

Maja Lunde er en av Norges mestselgende forfattere – også i utlandet – og har med de pågående Klimakvartetten og Årstidskvartetten skrevet skjønnlitteratur om klima for voksne og barn. Hun mottok Bokhandlerprisen i 2015 for Bienes historie, og i 2021 mottok hun Rachel Carson-prisen.

Kristine Næss har i 25 år skrevet lyrikk og romaner for voksne. For Bare et menneske (2014) ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Hun har også jobbet som tidsskriftredaktør og kritiker, og vært aktivist i klimabevegelsen Extinction Rebellion.

Lars Petter Sveen fikk Tarjei Vesaas debutantpris for debuten Køyre frå Fræna (2008), og har siden utgitt en rekke kritikerroste og prisvinnende romaner om det å være menneske når katastrofen inntreffer.

Simon Stranger fikk sitt store gjennombrudd med romanen Leksikon om lys og mørke (2018), men har også forfattet en rekke populære bøker for barn og ungdom, blant annet den politisk engasjerte ungdomsboktrilogien om tenåringen Emilie.

Se og hør appellene her!

Alle appeller (https://youtu.be/-H0NnUwcMKo)

Maja Lunde (https://youtu.be/19JgcrDwxZg)

Lars Petter Sveen (https://youtu.be/DJ5XoU7xzHM)

Kristine Næss (https://youtu.be/q-o7jKfeMwM)

Simon Stranger (https://youtu.be/zY7QtL18hkY)

Anne Sverdrup-Thygeson (https://youtu.be/fD5NrpTiXDA)

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/forfatternes_klimaappell

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!