Charles Dickens ble født 7. februar 1812, altså for temmelig nøyaktig to hundre år siden. Da han døde i 1870, etterlot han seg blant annet femten store romaner, en mengde fortellinger og hundrevis av figurer som fremdeles lever i beste velgående. Blant dem er den hjerterå Ebenezer Scrooge, hykleren Pecksniff, fattiggutten Oliver Twist, David Copperfield i svertefabrikken og snille Lille Dorrit som aldri riktig kommer seg fri fra fengselstilværelsen.
Charles Dickens er en av kjempene i verdenslitteraturen og var en litterær kjendis i sin samtid. Som en av de første publiserte han sine romaner episodisk, som oftest i månedlige nummer. Han tok i bruk helt nye litterære virkemidler og endret romansjangeren for alltid.
To hundre år har gått, og ingenting er glemt. Denne kvelden ser vi nærmere på Charles Dickens’ litterære arv. Forfatterne Tove Nilsen, Ragnar Hovland og Ole Robert Sunde har alle et personlig forhold til den engelske mesteren. På Litteraturhuset snakker de med Dickenskjenner Tore Rem om hva forfatteren har betydd for dem. Hva har de lært av ham? Hva er det særegne ved Dickens’ fortelleteknikk, språk og humor? Og hvor møtte de Dickens første gang? Var det som barnebok, tegneserie, voksenroman, film eller TV-serie?
Wergeland Litteraturhuset Med Tove Nilsen, Ole Robert Sunde og Ragnar Hovland