Forfatter med forbudt språk

Eyşana Beravî i samtale med Mustafa Can

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Eyşana Beravî i samtale med Mustafa Can

Frem til 1991 var det forbudt å snakke kurdisk i offentlige rom i Tyrkia. Også ordet «kurd» var forbudt, og kurderne ble nektet anerkjennelse som et folk. Kurdiske politikere ble satt i fengsel eller drept, og bruken av de kurdiske bokstavene W, Q og X kunne frem til 2010 føre til bøter og fengselsstraff. I dag er kurdisk som språk tolerert, men blir stadig neglisjert av tyrkiske myndigheter, og som følge står språket i fare for å dø ut.

Likevel har noen forfattere klart å etablere seg, tross kurdisk skriftspråk og opphav. Forfatteren Eyşana Beravî (f.1990) har utgitt to bøker skrevet på den kurdiske dialekten kurmānjī; lyrikksamlingen Ya Ba Ye Ya Baran E («Enten vind eller regn») i 2019 og romanen Bihuşta Xezalan («Gasellenes paradis») i 2021. Her veves samfunnsspørsmål om sosial rettferdighet, kurdisk kultur, og det å være kvinne sammen med naturmotiver og elementer fra episk diktekunst.

I samtale med Beravî er den svensk-kurdiske forfatteren og journalisten Mustafa Can. Han møter Beravî til samtale om hennes forfatterskap, om den politiske situasjonen i Kurdistan, og om vilkårene for å kunne skrive på hennes morsmål.

Samtalen tolkes til norsk.

Beravîs besøk kommer i sammenheng med prosjektet Literature Beyond Borders, et samarbeid mellom litteraturhusene i Oslo (Litteraturhuset), Berlin (FCB), Istanbul (Kıraathane) og Diyarbakir (Wêjegeh Amed).

Litteraturhuset Berner-kjelleren https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/forfatter_med_forbudt_spraak_eyana_berav_i_samtale_med_mustafa_can

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!