Forbudte drømmer i Kina: Yan Lianke

I samtale med Inger Bentzrud om drømmer, mareritt og å skildre et samfunn i oppløsning.

Icon of a placeSkram

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Icon of a ticket130,-/80,-

Portrett av forfatter Yan Lianke
Foto: Shiyi Peng/ Cappelen Damm

Yan Lianke er en av Kinas fremste nålevende forfattere. Han er oversatt til over 30 språk og nevnes stadig som favoritt til Nobelprisen i litteratur – men mange av bøkene hans får du ikke kjøpt i hjemlandet. Romanen Dagen da solen døde, som nå kommer ut på norsk i Eilif Norheims oversettelse, er utgitt i Taiwan og forbudt i Kina.

I romanen følger vi fjorten år gamle Li Niannian, som lever et stillferdig liv med foreldrene i den lille landsbyen ved Balou-fjellene. Men en kveld skjer det noe merkelig. I stedet for å legge seg, strømmer naboene ut i gatene og åkrene som om det var midt på dagen. Det viser seg at de går i søvne, og etter hvert som deres mørkeste, mest undertrykte tanker og begjær får fritt spillerom, tar kaoset overhånd i landsbyen.

Dagen da solen døde følger Li Niannian og landsbyen gjennom et dramatisk døgn, i en vekselvis absurd og dyster utforskning av menneskelig psykologi, massesuggesjon og et samfunn i oppløsning.

Yan Lianke står bak 15 romaner, inkludert titler som Tjen folket! og Lenins kyss, og en rekke novelle- og essaysamlinger. Han er kjent for å leke seg med satire og absurditet i sin litteratur, og er ikke fremmed for å plassere seg selv i fortellingene sine.

På Litteraturhuset møter han journalist og medlem av Norsk PENs Kina-utvalg, Inger Bentzrud, til samtale om drømmer, mareritt og å skildre et samfunn i oppløsning.

Samtalen vil være på kinesisk og norsk med tolking.

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!