Fluktfestivalen 2024

Sett av FN-dagen 24.oktober og ta turen til Litteraturhuset i Oslo

Icon of a placeBerner

Icon of an id badge

Arrangert avKristina Quintano

Icon of a ticket

Gratis

Banner

16.30 Dørene åpner

17.00 Åpning av festivalen og dikt ved Avin Rostami.

Forfatteren leser fra sin siste samling Aldri hjemme

17.15 Boklansering Flukt – 11 ungdommers historier om reisen, frykten og håpet

Kristina Quintano i samtale med redaktør Johanne Hille-Walle

18.15 Min hånd i min – om en barndom på flukt

En liten jente klamrer seg til mammaen sin, men blir revet løs fra morens favn.

Senere sitter jenta på en buss som kjører langs støvete veier mot et ukjent mål. Hun holder rundt småbrødrene sine og trøster dem med morens siste ord: Vi sees snart igjen.

Atefeh er fem år gammel da hun og brødrene blir smuglet til Europa.

Forfatter Atefeh Sebdani fra Iran/Sverige i samtale med Kristina Quintano

19.15 Gaza og det palestinske traumet

I oktober 2024 har vi vært vitne til handlinger vi knapt har sett maken til i over ett år.

Møt panelet som snakker om hvilket Gaza vi har mistet og hva vi noen gang kan håpe vil gjenoppstå.

Innledes med foredrag av Erik Fosse før panelsamtale

Dikt ved Wesam Almadani Gaza/Norge og Bendik Østbye Johannessen

Panelsamtale Wesam Almadani, Erik Fosse, Marthe Valle og Fredrik Græsvik.

Alle forfatterne er aktuelle med bøker om temaet.

Panelet ledes av Fredrik Græsvik

20.15 Utdeling av Fluktfestivalprisen

20.20 Antifascistisk kor

20.45 Tusen dager med Taliban

Da Taliban erobret Kabul i august 2021, forlot verden Afghanistan. Ayesha Wolasmal ble igjen. Gjennom unik tilgang til Taliban-ledere og mennesker i hele landet forteller hun hva som skjedde etter at verdens oppmerksomhet forsvant.

Tusen dager med Taliban er en innsideberetning om tusen dramatiske dager i Afghanistans historie, tjue år med naive forsøk på å skape fred og utvikling utenfra og et helt liv med føtter og hjerte i to land.

Ayesha Wolasmal samtaler med Afghanistanekspert, journalist og forfatter Elisabeth Eide

Mingling og fellesskap frem til 23.00

Forfatterne:

Erik Fosse

KRIGENS HUS - Notater fra Gaza

Forlaget skriver:

I januar 2024 reiser den erfarne kirurgen Erik Fosse inn i Gaza som del av et lite team organisert av Norwac. Fosse har jobbet i Gaza mange ganger tidligere, men situasjonen nå er annerledes. Flere helseinstitusjoner er allerede bombet, og i og rundt sykehuset der teamet jobber, har tjue tusen flyktninger samlet seg. Konstant mangel på vann, mat, medisiner og strøm til livsnødvendig utstyr setter legene på store prøver.

I Fosses dagboknotater fra det fire uker lange oppholdet skildres situasjonen på Gazastripen også i en større historisk sammenheng. Hans samtaler med Norwacs lokalt ansatte og representanter for det palestinske helsevesenet gir leseren innblikk i en hverdag som blir stadig mer ekstrem for Gazas to millioner innbyggere.

Gjennom nøkterne skildringer og sindige refleksjoner gir Erik Fosse her en vitneskildring av vår tids største humanitære katastrofe – der sivilbefolkningen, som alltid, lider mest.

Foto: Ine Eriksen(Universitetet i Oslo)

Wesam Almadani

Wesam er en palestinsk ICORN-forfatter og aktivist, kjent for sin litterære innsats. Hen har utgitt en roman og en diktsamling, og bidratt til fem samarbeidsprosjekter med andre forfattere.

Almadanis verk er oversatt til flere språk, inkludert engelsk, norsk, svensk, hebraisk og italiensk. Hens fokus på krig, homofile og kvinners rettigheter har gjort hen til en anerkjent stemme innenfor disse temaene. Wesam jobber som kulturformidler og prosjektleder i Buskerud Teater.

Hen er opprinnelig fra Jaffa, men er født i Sudan, oppvokst i Egypt, og flyttet deretter til Gaza etter Oslo-avtalen.

"Om et vesen som ble fanget i bildene og overlevde” er en diktsamling som deler forfatterens personlige opplevelser. Samlingen er inndelt i bilder, som “Bilder om krig”, “Bilder om eksil”, “Bilder om meg” osv. Wesam Almadani utforsker temaer som krig, feminisme, homofili og andre eksistensielle dilemmaer. Snart vil samlingen bli utgitt av et egyptisk forlag, et av de mest anerkjente forlagene i de arabiske landene. Noen av diktene har blitt oversatt og publisert til svensk og norsk på ulike nettsider og i magasiner i Norge, bl.a. i tidsskriftet Fett. Flere av diktene er også opplest ved ulike arrangementer og har fått svært god respons. Hen har også bidratt med to av diktene til en antologi som snart vil bli gitt ut av Oktober forlag.

📷Marcus Støren

Marthe Valle

Håp er det du gjør - historier fra Palestina og de greske flyktningleirene

«Den 8. oktober 2023 ringte jeg til Hanne. Det var dagen etter Hamas sitt angrep på Israel, som nå hadde gått til krig. 'Nå forsvinner Gaza', sa hun.»

7. oktober 2023 ble en dag som forandret verden. Angrepet på Israel ble fulgt av en krig mot Gaza som har ført til massive sivile tap og lidelser. Hjemme i Norge har Hanne Lossius og Marthe Valle fulgt utviklingen med fortvilelse. Hva kommer til å skje med alle menneskene de kjenner og bryr seg om i Palestina?

I en årrekke har de som lege og sykepleier jobbet på Gaza og Vestbredden. Arbeidet der tente gnisten til et aktivt solidaritetsarbeid andre steder, som blant annet har ført dem til de greske flyktningleirene. Der bor tusenvis av mennesker under katastrofale forhold mens de venter på svar på om de får bli i Europa.

I denne boka skriver Lossius og Valle om sine erfaringer fra både Palestina og de greske leirene. Vi kommer tett på menneskene de møter der, og får et rystende innblikk i deres hverdag. Boka er et dokument over politisk svikt og unnfallenhet, der forfatterne spør: Hva om dette var oss? Hva om det var våre barn? Samtidig er det en historie om mot og samhold, som viser at kampen for menneskeverdet alltid er verdt å ta. Historiene i Håp er det du gjør inspirerer til handling og solidaritet, selv når alt virker håpløst.

Fredrik Græsvik

Skadeskutt – et liv langs verdens frontlinjer

Fredrik Græsvik (f. 1967) jobbet som korrespondent i TV 2s utenriksavdeling fra 1994 til 2024, og var i årene 2017 til 2022 kanalens USA-korrespondent. Han har også vært utenrikssjef. Græsvik har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser for sine TV-reportasjer. Han har laget flere dokumentarfilmer og utgitt åtte bøker. Græsvik er aktuell med boka Skadeskutt.

I tretti år har Fredrik Græsvik rapportert fra kriger, konflikter, katastrofer og store politiske dramaer. Som TV2s mangeårige utenrikskorrespondent klarte han aldri å si nei til nye, spennende oppdrag. Så rant det over.

I denne boka får vi følge en ekstraordinær karriere gjennom en verden i stor endring fra Sovjetunionens fall og den kalde krigens slutt frem til en urolig tid med storkrig i Europa og demokratiers undergang.

Panelet om Gaza ledes av Fredrik Græsvik

Afghanistan

Ayesha Wolasmal

Tusen dager med Taliban.

Da Taliban erobret Kabul i august 2021, forlot verden Afghanistan. Ayesha Wolasmal ble igjen. Gjennom unik tilgang til Taliban-ledere og mennesker i hele landet forteller hun hva som skjedde etter at verdens oppmerksomhet forsvant.

Tusen dager med Taliban er en innsideberetning om tusen dramatiske dager i Afghanistans historie, tjue år med naive forsøk på å skape fred og utvikling utenfra og et helt liv med føtter og hjerte i to land.

Forfatter Ayesha Wolasmal (f 1987) har siden 2019 jobbet med kvinne- og barnehelse i Afghanistan. Hun har tidligere jobbet for Norges militære styrker og den norske ambassaden. Hun har en mastergrad i terrorisme og radikalisering fra King’s College i London. I 2021 ble Ayesha tildelt Ingrid Aunes minnepris for sin ekstraordinære innsats som hjelpearbeider i Afghanistan og konfliktområder.

Foto Sturlason

Ayesha Wolasmal samtaler med Afghanistanekspert, journalist og forfatter Elisabeth Eide

Atefeh Sebdani

Min hånd i min

Atefeh Sebdani er født 1986 i Esfahan, Iran, er ingeniør og har jobbet som digital strateg og forretningsutvikler. Hun bor i Stockholm, er en prisbelønt foreleser og driver instagramkontoen @atefeh_sebdani. (https://www.instagram.com/atefeh_sebdani/) I 2023 ble hun nominert til Plan International Sveriges Flickapris for boken På egen hånd.

På egen hånd

En liten jente klamrer seg til mammaen sin, men blir revet løs fra morens favn. Senere sitter jenta på en buss som kjører langs støvete veier mot et ukjent mål. Hun holder rundt småbrødrene sine og trøster dem med morens siste ord: Vi sees snart igjen.

Atefeh er fem år gammel da hun og brødrene blir smuglet til Europa. Foreldrene er soldater i en iransk motstandsbevegelse og blir værende i organisasjonens militærleir. Med ett slag er femåringen mor til brødrene sine.

På egen hånd er en historie om å vokse opp uten andre å stole på enn seg selv, om overgrep som blir dysset ned, og om et samfunn som gang på gang unnlater å se det sårbare barnet. Men det er også en historie om en ukuelig livsvilje og om motet til endelig å bryte seg fri.

Oversatt av: Inger Sverresson Holmes

Atefeh samtaler med festivalsjef og forfatter, Kristina Quintano

Foto: Mili Malinovic

Kristina Quintano

Flukt - 11 ungdommers historier om reisen, frykten og håpet

Kristina Quintano er forfatter, oversetter, forlegger og journalist. Hun har jobbet med mennesker på flukt i snart 25 år, og vært med på en rekke søk og redningsoppdrag. I 2022 ble hun tildelt Anette Thommessens Hederspris for sin dokumentasjon av grove menneskerettighetsbrudd mot mennesker på flukt. Quintano er festivalsjef for Fluktfestivalen i Oslo. Hennes Facebook-blogg Budbringeren fra Helvete gir daglige oppdateringer om hvor mange som drukner i Middelhavet. Bloggen har 17.500 følgere og i snitt 100.000 visninger hver dag. Quintano er i år aktuell med bøkene Smugler eller grenselos? På innsiden av vår tids største folkevandring og ungdomsboken Flukt - 11 ungdommers historier om reisen, frykten og håpet.

Foto: Leikny Havik Skjærseth

Avin Rostami Dikt

Aldri hjemme

Avin Rostami er poet, spaltist, spesialpedagog og menneskehetsaktivist.

Avin er født i krig og vokste opp på flukt i Sør Kurdistan, er opprinnelig fra byen Sardasht i Kurdistan Iran og kom til Norge som politisk kvoteflyktning sammen med familien sin i desember 1999

I 2022 debuterte Avin med diktsamlingen

«Indre kompass», og i 2024 kom diktsamlingen «Aldri hjemme». Der tar hun opp temaer som flukt, tilhørighet og lengsel.

Siw Aduvill

Hvile – alt vi vinner ved å la være

foredrag og yoga for deg som trenger et løft nå (dagtid i Kverneland 2.etg)

Siw Aduvill har bakgrunn fra moderne sirkus og som yogainstruktør. Hun har skrevet bøkene “Yoga når det gjelder – for oss selv, hverandre og tiden vi lever i” og “Hvile – alt vi vinner ved å la være”, i tillegg til artikler og essays. Siw har 30 års samlet undervisningserfaring, hun har en tilgjengelig og uhøytidelig undervisningstil og er opptatt av at folk føler seg ivaretatt.

Aktivisme og utbrenthet er temaer i bokprosjektet hun jobber med nå – og denne workshopen er noe hun brenner skikkelig for.

Til deg som bryr deg

Vi er mange som er opprørte over den brutaliteten vi er vitne til i verden. Dersom du er påvirket av det som skjer, fungerer du som du skal. Folkemord skal opprøre oss og engasjement er en konstruktiv respons. Det øker også risikoen for utmattelse.

Kroppen din ikke kan være aktivert i ubegrenset tid. Blir du sliten, deprimert og motløs fungerer du også innenfor normalen. En annen normal respons er nummenhet.

Det er grep vi kan gjøre for å håndtere stresset i kroppen. Dette inkluderer blant annet bevegelse, pust, hvile og sosiale fellesskap. Det er en klok strategi å ta vare på deg selv for å kunne holde i lengden. Når vi tar vare på oss selv, kan vi være sterke og virksomme sammen.

I forbindelse med Fluktfestivalen inviterer vi til en workshop som vil gi deg kunnskap om kroppen, noen verktøy å ta med videre og et fellesskap av likesinnede. Du trenger ikke å ha noen erfaring med eller interesse for yoga for å delta. Kom hvis dette kjennes ut som noe du trenger. Det er gratis, men kun 20 plasser, så påmelding er nødvendig.

(Eget arr legges ut 1.okt)

Du er varmt velkommen!

Foto: Maria Karlsen

Fluktfestivalprisen

Møt årets vinner under Utdeling av Fluktfestivalprisen. Hvert år deler festivalen ut en pris for langvarig og viktig fokus og opplysning for, og om, mennesker på flukt. Prisen er et kunstverk av festivalkunstner Gazelle Pezeshkmehr.

Gazelle Pezeshkmehr er en iransk-norsk kunstfotograf i eksil i Norge. Første gang hun ble arrestert var hun fire år. Gjennom konseptuelle og surrealistiske fotografiske kompositter utforsker hun de drømmende og immaterielle rikene i sitt eget sinn og tilstanden til offentlig mental kondisjon. Hun er fluktfestivalens festivalkunstner for fjerde året på rad. Med kunsten både kjemper hun for menneskerettigheter og bruker estetikken til å belyse og forklare det uforståelige!

Alle de aktuelle bøkene kan fås kjøpt og signert på festivalen.

Festivalen er i år støttet av Fritt Ord, Forfattersentrum, Team Humanity, Pax Forlag, Kagge Forlag og Quintano Forlag

Festival dagtid i Kverneland 14.00-16.00

(begrenset antall plasser – påmelding til kristina@quintano.no)

Siw Aduvill Hvile – alt vi vinner ved å la være

foredrag og yoga for deg som trenger et løft nå.

Siw Aduvill har bakgrunn fra moderne sirkus og som yogainstruktør. Hun har skrevet bøkene “Yoga når det gjelder – for oss selv, hverandre og tiden vi lever i” og “Hvile – alt vi vinner ved å la være”, i tillegg til artikler og essays. Siw har 30 års samlet undervisningserfaring, hun har en tilgjengelig og uhøytidelig undervisningstil og er opptatt av at folk føler seg ivaretatt.

Aktivisme og utbrenthet er temaer i bokprosjektet hun jobber med nå – og denne workshopen er noe hun brenner skikkelig for.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Berner?

Dette arrangementet finner sted i Berner. Berner-kjelleren er en mellomstor sal i underetasjen på Litteraturhuset.

Bilde av salen Berner i kjelleren på Litteraturhuset, med et portrett av Mia Berner på veggen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!