Feministverktøy

Chimamanda Ngozi Adichie og Ane Farsethås

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Chimamanda Ngozi Adichie og Ane Farsethås

«Å være feminist er som å være gravid. Enten er du det, eller så er du det ikke. Enten tror man på full likhet mellom menn og kvinner, eller så gjør man det ikke.»

Lenge før Beyoncé lånte stemmen hennes til sangen «***Flawless», har Chimamanda Ngozi Adichie markert seg som en tydelig samfunnspolitisk stemme. I 2015 kom essayet Vi burde alle være feminister, og i år fulgte pamfletten Kjære Ijeawele, eller et feministisk manifest på femten forslag. Den er skrevet som et brev til venninnen som nettopp har blitt mor, med Adichies råd om hvordan hun kan oppdra datteren.

I de to sakprosautgivelsene fins tråder til Adichies skjønnlitterære utgivelser, fra oppvekstskildringen i Dyprød hibiskus og den selvstendige og normbrytende Olanna i En halv gul sol til den utforskende og aktivistiske Ifemelu i Americanah. De tar opp temaer som Adichie har utforsket gjennom sin forfatterkarriere: maktforhold, vold, selvstendighet og litteraturens rolle i å forstå og utvide synet på verden og i å glede leseren.

Et av rådene til den nybakte moren Ijeawele er nettopp å la datteren lese – mye. Adichies bøker griper inn i samfunnsdebatten både i hjemlandet Nigeria og i USA. Tidligere i år ble Americanah valgt ut til One Book, One New York, verdens største offentlige bokklubb.

I kveld kommer Adichie til Litteraturhuset for å snakke om litteraturens og feminismens framtid i samtale med Morgenbladets kulturredaktør, Ane Farsethås.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Forfattersamtale Engelskspråklige arrangement Litteraturhuset Wergeland http://litteraturhuset.ticketco.no/feministverktoey_chimamanda_ngozi_adichie_og_ane_farsethaas Nigerianske Chimamanda Adichie i samtale med Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås om romanene og de to siste pamflettene hennes, Vi burde alle være feminister og Kjære Ijeawele, eller et feministisk manifest på femten forslag. Samtalen fant sted på Litteraturhuset 25. oktober 2017.

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!