Etter Brexit

Litteraturhusets økonomidag 2016

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Britene stemte for Brexit. Amerikanerne stemte for Trump. Hva skjer nå med arbeidsinnvandring, fri flyt og handelsavtaler?

På den årlige økonomidagen på Litteraturhuset, støttet av DNB, vil framtida bli drøftet: Hva er nå risikoene og hvordan kan de unngås? Hva bør Norge, og Europa, nå gjøre?

Den 23. juni år gikk et flertall av det britiske folk inn for Brexit. Storbritannia skal trekke seg ut av EU. Det er første gang et land velger å forlate unionen, og ingen vet hvordan det skal foregå. Brexit kommer på toppen av at euroen og det økonomiske fellesskapet er i en langvarig krise. I land som Hellas krymper økonomien; i andre land krymper middelklassen. De økonomiske taperne gjør opprør mot eliten. Samtidig øker flyktningkrisen EUs økonomiske utfordringer.

Hva er Europas problem? La en felles euro for mye press på de svakere økonomiene i Europa? Eller er problemet en gjeldskrise – banker og land som ga uforsvarlige lån til regjeringer som burde visst bedre enn å søke om dem?

8 november vant Donald Trump det amerikanske valget blant annet på løfter om handelsbarrierer og straffetariffer for å skjerme amerikanske arbeidsplasser. 20. nov annonserte Trump at han ville trekke USA ut av forhandlingene om en Trans-Pacific handelsavtale.

Hva skjer nå, etter Brexit og etter Trump? Vil de internasjonale handelsavtalene overleve? Kan noe gjøres med svak vekst og gjeldskrise i Europa – og vil euroen være levedyktig? Finnes det løsninger på de nye utfordringene, og hva er risikoen for et krakk og økonomisk krise?

På Økonomidagen 2016 vil tre av Europas beste analytikere og forfattere på økonomifeltet møtes for å diskutere dette. Gratis adgang.

PROGRAM

Del 1: 18.00 – på norsk

Først Brexit – så Trump. Hva nå?

Martin Sandbu, spaltist i Financial Times

Vårt lille land – en risikovurdering

Karen Helene Ulltveit-Moe

Professor, Økonomisk institutt, UiO

Del 2: 19.30 – på engelsk

The economy – and how to fix it

Philippe Legrain

Forfatter og tidligere økonomisk rådgiver til Europakommisjonens president

Paneldebatt:

Trump. Brexit. Winter is coming. Or?

Karen Helene Ulltveit Moe, Marin Sandbu og Philippe Legrain om Europas økonomi etter Trump og Brexit.

Moderator: Maria Berg Reinertsen, journalist og forfatter

OM DELTAKERNE

Martin Sandbu er forfatteren av «Martin Sandbu’s Free Lunch» (et daglig nyhetsbrev om økonomisk politikk fra Financial Times). Før dette var han
Financial Times lederskribent, med særlig ansvar for internasjonal økonomi. Han er forfatter av Europe’s Orphan – The future of the euro and the
politics of debt. Sandbu studerte filosofi, politikk og økonomi på Balliol College, Oxford, og har en doktorgrad i «Political Economy and Government» fra Harvard.

Karen Helene Ulltveit-Moe er professor på Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun var tidligere professor ved Norges Handelshøyskole
og har sin doktorgrad fra NHH. Blant mange verv var hun medlem av Europautredningen og finanskriseutvalget og er medlem av hovedstyret i
Norges Bank.

Philippe Legrain er en uavhengig skribent, forfatter, konsulent og foredragsholder. Han har vært spesialrådgiver for generaldirektøren for WTO, skrevet for The Economist og driver nå sin egen tenketank, Open Political Economy Network (OPEN). Legrain bor i London og er utdannet ved London School of Economics.

Økonomidagen arrangeres i år for første gang.
Dagen er støttet av DNB.

Wergeland Litteraturhuset Litteraturhusets økonomidag 2016

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!