Entusiastiske essays

Med Hjorth, Kjærstad og Vold

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Henry James, Virginia Woolf og Zadie Smith har gjort det. I høst gjør Jan Erik Vold, Vigdis Hjorth og Jan Kjærstad det på norsk: skriver om litteratur fra sitt ståsted som forfattere.

Vold er en ruvende skikkelse i norsk poesi og kulturhistorie og har i en årrekke påtatt seg å formidle forfatterskapene til så forskjellige kvinner og menn som Gunvor Hofmo, Kristofer Uppdal og Sverre Udnæs. I årets utgivelse, Poesi ad lib, tar han for seg store poeter som Stein Mehren og Claes Gill, men også lyrikkens avstikkere, for eksempel visediktere fra Alf Prøysen til Øystein Sunde.

Vigdis Hjorth har de seneste årene fått stor anerkjennelse for sitt lange forfatterskap, med Gyldendalprisen i 2010 og Kritikerprisen i fjor. Hjorth har også gjort seg bemerket med strålende foredrag om blant andre Brecht og Kierkegaard, og i sitt jubileumsår tar hun steget ut og leverer litterær essayistikk i bokform om dem og mange andre.

Jan Kjærstad oppgir nettopp Jan Erik Volds Entusiastiske essays som en av sine hovedinspirasjonskilder for å bli forfatter. I tillegg til å ha utgitt noen av de betydeligste romanene i Norge de siste tretti åra har Kjærstad vært redaktør i Vinduet og har etter hvert en anselig essayproduksjon bak seg. Årets utgivelse, Menneskets vidde, byr på lesninger av blant andre Henry James, Calvino og Murakami, i tillegg til en refleksjon over litteraturens økologiske system. Kaja Schjerven Mollerin er også essayist, stipendiat i litteraturvitenskap og påtroppende redaktør i Vinduet. Hun styrer ordet når tre av Norges stjerneforfattere snakker om essayistikk.

Wergeland Litteraturhuset Med Hjorth, Kjærstad og Vold

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!